9.4.16

Ο παραδοσιακός Νερόμυλος Αγίου Γερμανού ΠρεσπώνΟ παραδοσιακός Νερόμυλος Αγίου Γερμανού Πρεσπών κερδίζει βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016. Μεταξύ των 28 βραβευθέντων έργων από 16 χώρες που διακρίθηκαν για την υποδειγματική προσφορά τους στη διατήρηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού συγκαταλέγεται και αυτό της αποκατάστασης του παραδοσιακού Νερόμυλου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra.

Tα βραβεία της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/Βραβεία Europa Nostra έχουν καθιερωθεί από το 2002 και στόχος τους είναι να τιμήσουν και να προωθήσουν τις καλές πρακτικές για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους τομείς της Αποκατάστασης, της Έρευνας, της Μακροχρόνιας Προσφοράς και της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Ευαισθητοποίησης.

O παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού είναι ο μοναδικός από τους 20 νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή, ο οποίος έχει πλήρως αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη στέγη που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και "πήξιμο" των υφαντών). Τη δεκαετία του ’60, το κτήριο περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο και ευγενικά παραχώρησε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την αναστήλωση του. Ο μύλος επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, εθελοντών του WWF Ελλάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA. Το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και με την αμέριστη συμπαράσταση των αρμόδιων φορέων. Τη μελέτη αποκατάστασης και την επίβλεψη υλοποίησης του έργου ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος. Η αποκατάστασή του περιελάμβανε την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησής του, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, ο νερόμυλος αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της προβιομηχανικής μας κληρονομιάς που έχει ανακτήσει το ρόλο του στην καθημερινότητα του χωριού προσφέροντας τις υπηρεσίες του, το άλεσμα των σιτηρών και το πλύσιμο των χαλιών, στους κατοίκους του Αγίου Γερμανού και των γύρω χωριών της περιοχής. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία του νερόμυλου αλλά και για την οικολογική αξία του υδροδότη ποταμού, Αγίου Γερμανού, από την ειδική έκθεση που πλαισιώνει το εσωτερικό του κτιρίου.

Την επίσημη ανακοίνωση μπορείτε να δείτε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!