10.5.16

Στα Άδυτα ενός Μανιάτικου Πύργου

Τελικά τι είναι Μανιάτικος Πύργος ως οικοδόμημα; Όπως γράφει ο Μέξης είναι ένα μοναδικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η κοινωνική πραγματικότητα της Μάνης αποτυπώνεται στη μορφή που πήραν οι παραδοσιακοί οικισμοί της.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Νιόβη Μπούζα οι κατοικίες μελών του ίδιου γένους είναι κτισμένες κατά κανόνα στον ίδιο τόπο, ο οποίος αποτελούσε μικρό χωριό ή τη γειτονιά ενός μεγαλύτερου. Ο μεγαλύτερος αριθμός πολεμόπυργων που απαντάται στους οικισμούς του μανιάτικου νότου, αντιστοιχεί στην ύπαρξη εξισωμένων πατριών. Κάθε τέτοιο κτίσμα αποτελούσε σύμβολο ισχύος της εκάστοτε οικογένειας και σαφέστατη ένδειξη ότι διέθετε ικανό αριθμό οπλοφόρων για να τον υπερασπιστεί.

Αντίθετα στον μανιάτικο βορρά τα ευρύχωρα πυργόσπιτα και τα οχυρά συγκροτήματα ήταν μεγαλύτερα μεν αλλά λιγότερα. Ανήκαν στους καπετάνιους, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως κατοικίες , ως καταφύγια σε ώρες κινδύνου και ως κέντρα λήψης αποφάσεων.

 Στο βίντεο που ακολουθεί σκιαγραφούμε και βλέπουμε ολοζώντανα έναν Μανιάτικο Πύργο στο εσωτερικό του. Βρίσκεται στο χωριό Κοίτα και βιντεοσκοπήθηκε με την ευγενική αποδοχή των ιδιοκτητών του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!