19.5.16

Σήμερα στα μάρμαρα Διονύσου Πεντέλης

Dionyssos-Pentelicon marble quarry
Εξόρυξη λευκού "Πεντελικού" μαρμάρου από το Διονυσοβούνι Αττικής

Το λευκό ασβεστιτικό μάρμαρο Διονύσου εξορύσσεται στο Διονυσοβούνι Αττικής και έχει την ίδια χημική σύσταση και υφή με το γνωστό από την αρχαιότητα πεντελικό μάρμαρο. Φέρει ως επί το πλείστον λευκό υπόβαθρο με ελαφρές γκρίζες ή πράσινες γραμμώσεις, ενώ κατά τόπους γίνεται ημίλευκο.


Πετρογραφικός προσδιορισμός: Ασβεστιτικό μάρμαρο
Ορυκτολογική σύσταση: Κύριο ορυκτό ασβεστίτης (> 97%) και δολομίτης (2%)


Η εξόρυξη στο χώρο έχει ξεκινήσει πριν από 100 και πλέον έτη. Από το 1949 το λατομείο ανήκει στην "Α.Ε.Β.Ε Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου - Πεντέλης" η οποία και έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση του. Σήμερα η εξόρυξη πραγματοποιείται σε 9 μέτωπα επίγειας και 2 υπόγειας (με την μέθοδο των θαλάμων μετά στύλων) εξόρυξης. 

Από το 1972 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Διόνυσο Αττικής μονάδα επεξεργασίας, κοπής και εμπορίας πλακών μαρμάρου σε τυποποιημένες και ειδικές, κατά παραγγελία, διαστάσεις.


Επίσης λειτουργούν δύο  μονάδες σπαστηροτριβείων οι οποίες αξιοποιούν την λατύπη από την εξόρυξη στο λατομείο μαρμάρου.


Το βασικό προϊόν είναι η μαρμαρόσκονη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακού σοβά ή βιομηχανικών δομικών κονιαμάτων. Η μαρμαρόσκονη Διονύσου είναι μοναδική για την ποιότητά της και διοχετεύεται στην ελληνική αγορά από το 1967.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση της ζήτησης μαρμαρικών προϊόντων και παραπροϊόντων ειδικά στην εγχώρια αγορά. Οι εγκαταστάσεις σπαστηροτριβείων αλλά και τα υπόλοιπα εργοστάσια εντός του λατομικού χώρου υφίστανται τροποποιήσεις και επεκτάσεις με σκοπό την διαφοροποίηση του προϊόντος και τη στροφή σε νέες αγορές.

Το Πεντελικό Mάρμαρο: μια ζωντανή ιστορία, συνδετικός κρίκος μεταξύ παρελθόντος και παρόντος..

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!