2.6.16

Το υπόγειο λατομείο μαρμάρου στην Λαυρεωτική

GALARIA -MARMAROY SAKIOTI 019 3

GALARIA -MARMAROY SAKIOTI 029Πρόκειται για το μοναδικό υπόγειο λατομείο μαρμάρου στον ευρύτερο χώρο της Λαυρεωτικής.

Μάλλον πρόκειται για το παλαιότερο υπόγειο λατομείο μαρμάρου στην Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή, το οποίο διανοίχθηκε στις αρχές του 20ού αι. και λειτούργησε κατά διαστήματα από τότε ως τις αρχές του 1970.

Το υπόγειο λατομείο μαρμάρου στο Λαύριο σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του '70. Σήμερα το ΙΓΜΕ το έχει εντάξει στις Γεωδιαδρομές του υπό σύσταση Γεωπάρκου Λαυρεωτικής και μάλιστα στην 6η ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Άγιος Κωνσταντίνος -Χάος- Σούρεζα.Σημειωτέον ότι δεν εχει συνδυαστεί με καμία επιφανειακή εκμετάλλευση και δεν είναι ορατό στην περιοχή αν δεν γνωρίζεις την ακριβή του θέση!

Η κύρια στοά ξεκινάει εξωτερικά με μια ταφροειδή εκσκαφή και συνεχίζεται υπογείως με μικρή κλίση. Οι διαστάσεις της είναι περίπου 3,50 x 2,50 μ. και το συνολικό της μήκος εικάζεται ότι φθάνει τα 100 μ. Οι στοές διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι επισκέψιμες, η είσοδος όμως είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Από το λατομείο αυτό γινόταν εκμετάλλευση του ανώτερου μαρμάρου της «Σειράς Καμάριζας». Πρόκειται για λευκό ως λευκότεφρο μεσοπλακώδες, συμπαγούς υφής μάρμαρο, που προσφέρεται για καλλιτεχνική χρήση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!