21.6.16

Βιώσιμη Ανάπτυξη με υπόδειγμα την Ακρόπολη



[του Σωτήρη Καμενόπουλου]

Η Ακρόπολη ως σύμβολο-εικόνα σχετική με την ανάπτυξη της χώρας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, πρώτον, είναι κατασκευασμένη από Ελληνικούς ορυκτούς πόρους (πεντελικό μάρμαρο) και, δεύτερον, χρηματοδοτήθηκε κατά το μέγιστο ποσοστό από οικονομικούς πόρους οι οποίοι προέρχονταν από την εκμετάλλευση ορυχείων: των ορυχείων του Λαυρίου.

Το 2014 ξεκίνησε μία προσπάθεια να καταδειχθεί η σημασία των Ελληνικών Ορυκτών Πόρων χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα την Ακρόπολη. Μάλιστα, υπήρξε και σχετική πρόταση στον ΟΗΕ. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία παγκόσμιας λίστας μνημείων, και όχι μόνο (π.χ. περιοχών/περιφερειών/projects κλπ.), τα οποία να αποτελούν παραδείγματα παγκόσμιας καλής πρακτικής αξιοποίησης/βιώσιμης ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου. Η δημιουργία μίας τέτοιας λίστας προτύπων καλής πρακτικής για την εξορυκτική βιομηχανία θα δρούσε θετικά ως μέτρο σύγκρισης για εξορυκτικά έργα παγκοσμίως. Η δημιουργία της συγκεκριμένης λίστας θα ωφελούσε όλες τις πλευρές ("win-win"): τόσο το περιβάλλον όσο και τις εξορυκτικές επιχειρήσεις.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν στα πλαίσια επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Ακρόπολη κάποιος του υπενθύμισε τη συγκεκριμένη πρόταση. Θα ήταν κρίμα όμως αν δεν το έπραξε κανείς.

Αυτή η προσπάθεια δεν έχει κομματικό-ιδεολογικό χαρακτήρα. Είναι διαχρονική και συνάμα μοναχική. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ανάπτυξη. Υπάρχει μόνο Βιώσιμη Ανάπτυξη (μακάρι να υπήρχε δηλαδή!!).

Σε αυτή την προσπάθεια έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κάποιο πρότυπο σύγκρισης ώστε οι Έλληνες να γνωρίζουν τί πραγματικά σημαίνει μακροχρόνια Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της πατρίδας μας. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί η Ακρόπολη ως το παν-μέγιστο υπόδειγμα, παγκόσμιο πρότυπο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Ακρόπολη, η οποία ακόμη και σήμερα "αποδίδει"/"επιστρέφει" πνευματικό, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό "κέρδος" στην ανθρωπότητα. Π.χ. έχετε σκεφθεί το μέγεθος του παγκόσμιου και Ελληνικού πλούτου, υλικού και άϋλου, που έχει παραχθεί, και συνεχίζει να παράγεται διαρκώς τα τελευταία 3500 χρόνια, από την Ακρόπολη; Έχετε σκεφθεί πόσες εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ανά τους αιώνες από την ύπαρξη της Ακρόπολης; Πόσα εκατομμύρια οικογένειες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν αποκομίσει έμμεσα ή άμεσα, κάποιο οικονομικό όφελος από την ύπαρξη της Ακρόπολης;

Γι’αυτό ακριβώς το λόγο τίθεται διαρκώς το ερώτημα: έχετε σκεφθεί ένα κόσμο χωρίς την Ακρόπολη; Αν όχι, τότε δεν θα μπορείτε να σκεφθείτε Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας μας χωρίς την αξιοποίηση των ορυκτών της πόρων...

Αυτό ας το έχουν υπ’όψιν τους όλοι όσοι προσδοκούν την εξουσία.Αν θέλουν νέες Ακροπόλεις, αν επιθυμούν πράγματι Βιώσιμη Ανάπτυξη, τότε να φροντίσουν για την αξιοποίηση των Ελληνικών Ορυκτών Πόρων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!