30.7.16

Το Ηφαίστειο και η τουριστική ανάπτυξη- 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεω-Ηφαιστειολογίας «Μέθανα 2016»

Στον πυρήνα των Μεθάνων αναθερμάνθηκε η σχέση ανθρώπου- φύσης.


"Σαν ηφαίστειο που ξυπνά απ’ όνειρο βαθύ και των Μεθάνων η ομορφιά σωστά να αναδειχθεί". Με αυτούς τους στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου σχολίασε, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, τον χαρακτήρα μιας επιστημονικής και πολιτιστικής συνάντησης, που έλαβε χώρα στη γενέτειρά της, τα Μέθανα, και η οποία είχε ως στόχο να αφυπνίσει τα πνεύματα και να επαναπροσδιορίσει μια σχέση αιώνων ανάμεσα στον άνθρωπο και στο μεγαλείο της φύσης.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεω-Ηφαιστειολογίας «Μέθανα 2016» διοργανώθηκε με επιτυχία, στην ηφαιστειακή χερσόνησο, από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου με διττό στόχο: Αφενός, να αναδείξει τη γεωλογική εξέλιξη της χερσονήσου των Μεθάνων και του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου και, αφετέρου, να συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική και στην τουριστική ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου ήταν ανοιχτή για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή όλης της Περιφέρειας. Δεκάδες ήταν οι επιστήμονες γεωλόγοι, ακαδημαϊκοί και φοιτητές, από όλες τις Γεωλογικές Σχολές των πανεπιστημίων της χώρας, που βρέθηκαν στα Μέθανα για να το παρακολουθήσουν. Έντονη ήταν η παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έναρξη του Συνεδρίου. Η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι το ηφαιστειακό συγκρότημα των Μεθάνων είναι εκείνη η «κόκκινη κλωστή» που συνδυάζει επιστημονικό ενδιαφέρον με πολυσχιδή, αναπτυξιακή και οικονομική σημασία, και που πλέον επεκτείνεται στις πολλαπλές πτυχές ενός εναλλακτικού τουρισμού. Περιηγητικού, γεωλογικού, περιβαλλοντικού, καταδυτικού, συνεδριακού, θρησκευτικού και οικογενειακού.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης του Συνεδρίου, ο δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, υπογράμμισε ότι τα τρία κυριότερα σημεία αναφοράς για την Τροιζηνία και τα Μέθανα είναι οι αρχαιότητες της Τροιζήνας, ο υδροβιότοπος της ήφτας και το Ηφαίστειο της Μεθάνων, τονίζοντας ότι πάνω σε αυτό το τρίπτυχο θα πρέπει να επικεντρωθεί η χάραξη της στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα πρότεινε, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί Μουσείο Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας, είτε στον οικισμό του Μεγαλοχωρίου είτε στην Καμμένη Χώρα Μεθάνων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Τάκης Χατζηπέρος, δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την πιστοποίηση των ιαματικών λουτρών των Μεθάνων, ενώ πρόσθεσε ότι στην περιοχή θα πρέπει να αναπτυχθεί και η κρουαζιέρα. Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επ. καθ. Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού, ήταν καταιγιστική στην εναρκτήρια ομιλία της. Χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό και διαφάνειες, μετέφερε τη γνώση της για τα ηφαίστεια, τη γεωλογία και τον κυρίαρχο ρόλο τους στο περιβάλλον της περιοχής και γενικά ολόκληρου του πλανήτη. Η κ. Νομικού μίλησε επίσης για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο ενεργό ρήγμα βορειοανατολικά του Πόρου. «Όλη η περιοχή των ηφαιστείων εξαρτάται από αυτά τα ρήγματα, τα οποία δομούν τον χώρο τριγύρω μας» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί 00 σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου!

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθάνων. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία στο λιμάνι της λουτρόπολης.  Το Σάββατο οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων, ενώ την Κυριακή οι επισκέπτες και οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στο Ηφαίστειο των Μεθάνων, από τον άνθρωπο που γνωρίζει το συγκεκριμένο ηφαίστειο καλύτερα απ’ όλους, το Tobias Schoor. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα εκτιμηθούν και θα αποτελέσουν τον «οδικό χάρτη», πάνω στον οποίο θα χαραχθεί η στρατηγική για την αξιοποίηση του ηφαιστείου και των ιαματικών πηγών, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης των Μεθάνων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας. Στο κάδρο βρίσκεται πλέον και η γεωθερμία της περιοχής, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα.

Πηγή: saronic magazine

Η άγρια ομορφιά των Μεθάνων από ψηλά (εικόνες & βίντεο)

Το ιστορικό του γεωθερμικού πεδίου των Μεθάνων


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!