Ο Ορυκτός Πλούτος της Θάσου!
"Παλατάκι", Λιμενάρια Θάσου, πρώην κτίριο διοίκησης μεταλλείων (κτίστηκε 1903-1904), photo by P. Tzeferis |
Το νησί της Θάσου διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος είχε τύχει εκμετάλλευσης ήδη από τα αρχαία χρόνια: εξόρυξη βασικών και πολύτιμων μετάλλων, ώχρας, μαρμάρων κ.α.
Ανασκαφές στη νότια Θάσο έφεραν στο φως προϊστορικά ορυχεία ώχρας που αποτελούν σταθμό στην εξορυκτική δραστηριότητα της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας τα πρώτα υπόγεια ορυχεία στον Ευρωπαϊκό χώρο, και ίσως στον κόσμο, με οριζόντια υπόγεια εξόρυξη,
Ο Ηρόδοτος αναφέρει εκμετάλλευση χρυσού στη Θάσο μεταξύ Κοινύρων και Αινύρων, σημερινή Ποταμιά και κάτω από την ακρόπολη της Θάσου, εντούτοις έχουν εντοπιστεί μια σειρά από αρχαία μεταλλεία εξόρυξης μολύβδου-αργύρου σε πολλές περιοχές του νησιού: Βούβες, Κουμαριά, Μαρλού-Κουρλού και Σωτήρος καθώς και πολλοί χώροι μεταλλουργίας: Αερμόλα, Σκωρίδια, Παδιά και Σκρές.
Σύγχρονο Λατομείο Μαρμάρου στη Θάσο, photo by P. Tzeferis |
Το ιστορικό λατομείο μαρμάρου στις Αλυκές Θάσου, photo by P. Tzeferis |
Τέλος, στη σύγχρονη εποχή, τα σημαντικά κοιτάσματα μαρμάρου της Θάσου (Λευκό Θάσου, Λευκό Λιμένα Θάσου «ΠΡΙΝΟΣ», Κρυσταλλίνα Θάσου κλπ) συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες.
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!