29.9.16

Εγκρίθηκε το έργο του μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου



Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου η σύναψη και οι όροι σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την υλοποίηση του έργου «Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου στο διατηρητέο συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου Τ.Π.Π.Λ.».

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.686.500,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). θα εκτελεστεί εντός του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.) στο Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου (KE-8). Το Τεχνολογικού Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών-Λαυρίου, στη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου.

Σκοπός του έργου είναι η σύνδεση του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου με τις δραστηριότητες του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ώστε να αποτελέσει μοναδικό παράδειγμα ενός σύγχρονου μουσείου, προβάλλοντας τις έννοιες «ιστορικό περιεχόμενο – αντικείμενο – δρώμενα – σύγχρονη βιομηχανία – κοινωνική διάσταση».

Επιπλέον, το Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντίληψη του βιομηχανικού μουσείου όχι μόνο ως τόπου συλλογής, προστασίας και προβολής τεκμηρίων και αντικειμένων, αλλά και της κοινωνικής ιστορίας, στην ανάδειξη της φυσικής ιστορίας του Λαυρεωτικού χώρου (γεωλογία, μεταλλοφορία, κοιτασματολογία, ορυκτά που έτυχαν παραγωγικής εκμετάλλευσης – μεταλλεύματα), καθώς και στη συγκριτική παρουσίαση της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής – μεταλλουργικής τεχνικής και την ανάδειξη της βιομηχανικής και αστικής αρχιτεκτονικής βιομηχανικών χωριών και της πολεοδομικής εξέλιξης της μεταλλευτικής πόλης του Λαυρίου.

Φορέας εκτέλεσης του έργου που αποτελείται από τα 3 υποέργα θα είναι το ΕΜΠ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα 3 υποέργα χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 9722.05.005 , 9779.05.040 και 9779.05.041 του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής)

 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!