11.10.16

Στα ίχνη των Ορυχείων Αττικής



«Στα ίχνη των ορυχείων της Αττικής» μια ενημερωτική ημερίδα για τα μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία Αττικής διοργανώθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στην Κοινότητα Γραμματικού από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, που αναφέρθηκε στο μάρμαρο της Αττικής και το συνέδεσε με τα πολιτιστικά σημεία-αρχαιολογικούς χώρους που έχει χρησιμοποιηθεί και αξιοποιηθεί στον πολιτισμό της Ελλάδας και δήλωσε την στήριξή του στην προβολή της Τοπικής Ιστορίας και την σύνδεσή της με τον Τουρισμό, η κα Δήμητρα Λαμπαρού, αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Μαραθώνα η οποία αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ημερίδα για τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα για την νέα γενιά και τέλος η κα Βάσω Κιούση διευθύντρια του ΕΚΤ&Π η οποία αναφέρθηκε στο δίκτυο ερευνητών των ορυχείων σε πανελλήνια κλίμακα που έχει δημιουργήσει το ΕΚΤ&Π, ώστε να δοθεί έμφαση και να αξιοποιηθούν τα ορυχεία ως βιομηχανικά μνημεία και να γίνουν γνωστά στη νέα γενιά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων τονίζοντας ότι « η παράδοση είναι πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον».

Ο κ. Δημήτρης Μακρής, συγγραφέας και ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας- Πικερμίου μας παρουσίασε γενικά τα ορυχεία(μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία) της Αττικής και ιδιαίτερα τα λιγνιτωρυχεία Διασταύρωσης Ραφήνας τις εγκαταστάσεις, την περίοδο έναρξης της εξόρυξης και τους λόγους που σταμάτησε η εκμετάλλευση τους ,τις συνθήκες εργασίας αλλά και τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνταν απ΄αυτές.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, πρόεδρος της Εταιρίας Ορυκτοφίλων Καμάριζας και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λαυρεωτικής μας ταξίδεψε στον χρόνο μιλώντας για τα μεταλλεία της αρχαίας Μαρώνειας, την επαναλειτουργία των μεταλλείων το 1860 και την ιστορία τους και τον συσχετισμό με την οικονομία γενικότερα της Ελλάδας. Τέλος μας κάλεσε να επισκεφτούμε το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας για να μυηθούμε στη μαγεία των ορυκτών ,από τα οποία είχε φέρει μαζί του μια μικρή συλλογή αλλά και αρκετά κομμάτια από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη Βασίλη Στεργίου.

Ο κ. Κώστας Χαλέμος, δημοσιογράφος και συγγραφέας μας παρουσίασε την ζωή των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας στα 20 χρόνια λειτουργίας του (1940-1958), τους αγώνες τους για επιβίωση αλλά και τις απεργίες που εκείνη την εποχή συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Τέλος, η κ. Ζωή Γκοσμά- Καζαζάκη ( D.E.A Ιστορίας-Λαογραφίας-ParisIΣορβόνης) ,επίτιμη γενική διευθύντρια του Υπ.Πολιτισμού αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταλλείων σιδήρου Γραμματικού στις οικονομικές παραμέτρους και τις κοινωνικές επιπτώσεις της λειτουργίας τους στην περιοχή.

Παράλληλα με τις ομιλίες στο χώρο υπήρχαν εκθέσεις φωτογραφιών από τα Μεταλλεία Λαυρίου και Καμάριζας, τα Λιγνιτωρυχεία Διασταύρωσης Ραφήνας και τα Μεταλλεία Γραμματικού από το αρχείο του φωτογράφου-σπηλαιολόγου Βασίλη Βασάλου , έκθεση εργαλείων-αντικειμένων καθημερινής χρήσης Λιγνιτωρυχείων Διασταύρωσης Ραφήνας και μια μικρή αλλά πολύ εντυπωσιακή έκθεση ορυκτών από το Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας και την προσωπική συλλογή του κ.Βασίλη Στεργίου κατοίκου Καμάριζας. Επίσης προβλήθηκαν σχετικά βίντεο για την Διασταύρωση Ραφήνας και την Καλογρέζας.




[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης, φωτογραφίες: Βασ. Στεργίου]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!