21.11.16

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κολοτούρος, εκδότης του περιοδικού Ελληνικό Μάρμαρο




Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κολοτούρος εκδότης του περιοδικού «Ελληνικό Μάρμαρο».

Αριστούχος στη σχολή Μεταλλειολόγων ΕΜΠ και στη συνέχεια πήρε υποτροφία για την Carrara της Ιταλίας απ’ όπου επέστρεψε μετά από δύο περίπου χρόνια για να αναλάβει ως διευθύνων σύμβουλος δύο θυγατρικών εταιρειών, της ΕΤΒΑ, το λατομείο μαρμάρων στην Πεντέλη και του εργοστασίου επεξεργασίας στο Μπογιάτι.

Από την Ιταλία φέρνει μαζί του και τη φαεινή ιδέα να ξεκινήσει και για την Ελλάδα την έκδοση περιοδικού για τα Μάρμαρα. Η χώρα μας, όμως, από καθαρά μαρμαροφόρος χώρα με μεγάλα αποθέματα και ποιοτικά μάρμαρα σε όλη την Ελλάδα, το 1976 βρίσκεται υπό διωγμόν και ο ορυκτός της πλούτος και η λατομεία γενικότερα. Η έναρξη της κυκλοφορίας του περιοδικού «Ελληνικό Μάρμαρο» συμπίπτει σχεδόν με το κλείσιμο της Πεντέλης από τον τότε υπουργό Κωνοφάγο. Έτσι, ο κλάδος είναι σημαντικά υποβαθμισμένος, σχεδόν σε ανυπαρξία και υπό διωγμό. Οι εξαγωγές είναι ελάχιστες και η παρουσία του μαρμάρου στις διεθνείς εκθέσεις ασήμαντη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν με τον Κώστα Κολοτούρο στις επάλξεις του μαρμάρου έφεραν τον κλάδο σε περίοπτη θέση. Καταρχάς, γίνεται επανάσταση στο μηχανικό εξοπλισμό με προβολή όλης της σύγχρονης τεχνολογίας από την εξόρυξη μέχρι την επεξεργασία του μαρμάρου μέσα από το Ελληνικό Μάρμαρο.

Δείτε περισσότερα στο http://www.stonenews.gr/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!