2.12.16

Drones for mining...

Η τρισδιάστατη αποτύπωση με drones λατομείων (στη Θεσσαλία) έχει περισσότερες πληροφορίες από τις φωτογραφίες.
Για τους περισσότερους είναι μια νέα τεχνολογική μόδα, ένα εντυπωσιακό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Σε ορισμένα επαγγέλματα, όμως, τα drones είναι πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο, προσφέροντας νέες δυνατότητες. Ενας από τους κλάδους αυτούς είναι οι τοπογράφοι, που ως ειδικοί για την αποτύπωση του χώρου βρίσκουν στα drones νέες εφαρμογές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογος των τοπογράφων (Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ή ΠΣΔΑΤΜ) διοργάνωσε διημερίδα με θέμα τις δυνατότητες που τα drones προσφέρουν στο επάγγελμά τους. «Υπάρχουν τέσσερις βασικές εφαρμογές.

Κατ’ αρχάς, στην κατασκευή: τα drones βοηθούν στην ευκολότερη αποτύπωση, άρα και στη μελέτη για οποιοδήποτε μεγάλο έργο», εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου των τοπογράφων.  «Ενας νέος και πολύ ανερχόμενος τομέας είναι η χρήση των drones στη γεωργία, με πάρα πολλές εφαρμογές, από τη μέτρηση της υγρασίας, έως την παρακολούθηση της ωρίμανσης των καλλιεργειών.

Drones for mining

Ενας άλλος τομέας είναι το real estate, καθώς η αποτύπωση μιας περιοχής με τη βοήθεια ενός drone οπτικοποιείται πιο ρεαλιστικά από ένα σχέδιο. Τέλος, ένας ακόμα τομέας είναι η ασφάλεια, λ.χ. για την επιτήρηση συνόρων με τη χρήση drones με μεγάλη αυτονομία».

Ειδικά για τους τοπογράφους, τα drones ανοίγουν νέους ορίζοντες. «Για παράδειγμα, στη φωτογράφιση ενός μνημείου, η θέση της μηχανής περιορίζει. Με τις παραδοσιακές μεθόδους, θα έπρεπε η μηχανή να “στηθεί” πολύ μακριά και να έχει υψηλή ανάλυση ώστε να έχεις καλό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Γιάννης Τριγώνης, τοπογράφος. «Με τη βοήθεια ενός drone πετυχαίνεις μια ομοιόμορφη φωτογράφηση του μνημείου από όλες τις όψεις, ακόμα και από πάνω, αποκτώντας μια τρισδιάστατη εικόνα της κατάστασής του».

Εκτός από την ποιότητα του αποτελέσματος, η χρήση drones επέτρεψε στους τοπογράφους να κάνουν πράγματα σχεδόν αδύνατα στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο τοπογράφος Απόστολος Ντέρης κατέγραψε με τη βοήθεια drone έναν βράχο με ένα μοναστήρι στα Μετέωρα. «Είναι κάτι που λόγω ύψους δεν θα μπορούσε παλαιότερα να γίνει», εξηγεί. «Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια εκπληκτικής ακρίβειας τρισδιάστατη απεικόνιση».

Ενα drone για επαγγελματική χρήση ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και η τιμή του... ξεφεύγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις. «Αν θέλεις ένα μοντέλο με μεγαλύτερη αυτονομία, που να πηγαίνει σε μεγαλύτερο ύψος και να μπορεί να κουβαλήσει βαρύτερη μηχανή, τότε ξεκινάς από τα 10.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Καλογιαννάκης.

Ακριβό είναι και το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του υλικού, αλλά και το κόστος της ασφάλισής του, που σύντομα θα είναι υποχρεωτική. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε ο πρώτος κανονισμός από την ΥΠΑ για τα drones, σύμφωνα με τον οποίο τα μεγαλύτερα από αυτά πρέπει να λαμβάνουν άδεια πτήσης. Η χρήση ενός drone βέβαια, ακόμα και από επαγγελματίες, δεν είναι απλή υπόθεση. «Κατ’ αρχάς αποκλείεται με αέρα ή βροχή. Επιπλέον υπάρχουν και κίνδυνοι που δεν μπορείς να προβλέψεις: λ.χ. άκουσα μια περίπτωση, όπου ένα drone που χρησιμοποιούνταν σε ένα εργοτάξιο στα Σκόπια καταρρίφθηκε από παρακείμενη ΝΑΤΟϊκή βάση, γιατί θεωρήθηκε ύποπτο.

Τώρα μαθαίνουμε ότι αναπτύσσονται λογισμικά ώστε οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορούν να πάρουν τον έλεγχο ενός drone, αν το επιθυμούν. Πάντως όταν πετάς ένα drone πρέπει να υπολογίζεις και άλλους παράγοντες εκτός από τον καιρό, όπως τα εμπόδια. Αν θέλεις να πετάξεις πάνω από ένα δάσος, πρέπει να υπολογίσεις σε ποιο ύψος φθάνουν τα δέντρα αν δεν θες να “κλαις” τον εξοπλισμό σου».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!