3.1.17

Πρώτο βήμα για λύση στον γόρδιο δεσμό της Λάρκο


Στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να οριστικοποιείται η συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη νέα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να επικυρώσει η έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία έχει οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ προηγουμένως την απόφαση της εισήγησης προς τη Γ.Σ. αναμένεται να λάβει το Δ.Σ. της επιχείρησης.

Η νέα συμφωνημένη τιμή αντικατοπτρίζει το μέσο κόστος γα τη μεταλλουργία νικελίου και βεβαίως είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που χρέωνε η ΔΕΗ και την οποία έτσι και αλλιώς δεν κατέβαλλε η ΛΑΡΚΟ. Ως αποτέλεσμα, το σωρευμένο χρέος της μεταλλουργίας προς τη ΔΕΗ αγγίζει τα 300 εκατομμύρια καθιστώντας την τον μεγαλύτερο οφειλέτη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ενώ αυτό αυξάνεται κατά 5 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ.

Ωστόσο ασαφές παραμένει ακόμη τι θα προβλέπει η συμφωνία για την αποπληρωμή των όσων η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ, όπως και από το ποια ημερομηνία θα ισχύσει η νέα τιμολόγηση, προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της οφειλής.

Σχετικά σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία ΔΕΗ-ΛΑΡΚΟ προέκυψε μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και ενώ κατά το ίδιο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαιτητική διαδικασία. Σε αυτήν προσέφυγαν οι δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας ως προς την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!