18.4.17

Εργασίες συντήρησης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα από Ελληνες επιστήμονες


Φέτος το Πάσχα, για πρώτη φορά, οι πιστοί που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα θα μπορούν να δουν τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειες του ταφικού μνημείου, όπως επίσης και το λαμπερό οικοδόμημα του Ιερού Κουβουκλίου. Μετά από μια διεθνώς χρηματοδοτούμενη ανακαίνιση αξίας 4 εκατ. δολαρίων, η εκκλησία του Παναγίου Τάφου άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες, προσελκύοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα χρήματα καλύφθηκαν από χορηγούς, μεταξύ των οποίων το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monuments Fund), ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ιδιώτες Ρώσοι.

 Οι εργασίες συντήρησης της πολυπληθούς ελληνικής επιστημονικής αποστολής, με επικεφαλής την καθηγήτρια κα. Μοροπούλου, ολοκληρώθηκαν κι έφεραν στο φως τη μαγεία του Πανάγιου Τάφου.

«Είτε με τα μάτια της ψυχής είτε δια γυμνού οφθαλμού, οι πιστοί θα βλέπουν πλέον το Ιερό Κουβούκλιο αποκατεστημένο, συντηρημένο, λαμπερό, με δομική ακεραιότητα και αναδεδειγμένες τις αξίες του. Με ορατό τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειές του, που δεν τις έβλεπε ποτέ κανείς. Όλα αυτά που εκπέμπουν το πνεύμα του Πανάγιου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου», δηλώνει  η καθηγήτρια του ΕΜΠ.


Τα έργα αυτά της αποκατάστασης καταγράφηκαν παγκοσμίως ως καινοτόμος παρέμβαση με πρωτότυπη μεθοδολογία, που κατάφερε να χαράξει νέους δρόμους έρευνας στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων της ανθρωπότητας. «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή (αυτή του ανοίγματος του Τάφου μετά από 7 αιώνες), γιατί ο κίνδυνος αστοχίας ήταν τεράστιος! Όταν τον ανοίξαμε, νιώσαμε δέος και πρωτόγνωρα συναισθήματα.Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μια θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς. Από εκείνη τη στιγμή και για όλη μας τη ζωή, ένα κομμάτι της ψυχής μας έμεινε εκεί».

Επιπλέον, οι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν με μετρήσεις ότι η πλάκα κάτω από τη μαρμάρινη που είχαν τοποθετήσει οι Σταυροφόροι, η σπασμένη γκρίζα πλάκα με το εκχάραμα του σταυρού, δεν είναι των Σταυροφόρων, αλλά η αυθεντική, που τοποθέτησαν στον Πανάγιο Τάφο ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη.  Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

 Η εκκλησία που περιβάλει τον τάφο, γνωστή ως Ιερό Κουβούκλιο, έχει πλέον καθαριστεί από αιώνες αιθάλης από τα κεριά, έχει ενισχυθεί δομικά και έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά του σιδερένιου κλωβού που τοποθετήθηκε από τη Βρετανική Αρμοστεία το 1947, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι παραμορφώσεις του μνημείου.

«Όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα.Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός. Στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης, της αγάπης και της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κλίνη του βράχου είναι εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, γεγονός που πιστοποιήθηκε κι από τη μελέτη που πραγματοποιήσαμε».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!