25.4.17

Ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, ο προϊστορικός οικισμός και ο πολιτισμός τους είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου την προϊστορική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη τη Νεολιθικής Εποχή. Στο ξεκίνημα της εποχής του χαλκού οι αρχαιολόγοι μιλούν ήδη για οικισμό στο Ακρωτήρι. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μεγάλωσε και χάρη στο λιμάνι του αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου. Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4000 χρόνων, στο χώρο του Αιγαίου.

Ο οικισμός στο Ακρωτήρι έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα. Όλα τα στοιχεία των ανασκαφών μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Ακρωτηρίου. Η πολεοδομία, τα πολυώροφα κτίρια το αποχετευτικό δίκτυο, οι υπέροχες τοιχογραφίες, δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο.

Το Ακρωτήρι υπήρξε εμπορικό κέντρο της Ανατολικής μεσογείου σε πλήρη ακμή μέχρι τη στιγμή γύρω στο 1700 -1600 π.χ., που μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ανάγκασε τους κατοίκους του να μεταναστεύσουν. Υλικά από την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψαν τα πάντα και ήρθε η αρχαιολογική σκαπάνη να ρίξει κάποιο φως ήδη από τον 19ο αιώνα. Τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στο Ακρωτήρι ξεκίνησε ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος το 1967 και τις συνέχισε μέχρι το θάνατο του το 1974. Τη σκυτάλη της διεύθυνσης των ανασκαφών, πήρε ακόμη ένας σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος, ο Χρίστος Ντούμας, που συνεχίζει το έργο του Μαρινάτου.

Photos by Tobias Schorr

Η θηραϊκή γη και το ορυκτολογικό μουσείο Σαντορίνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!