27.4.17

Ανέστης Α. Φιλιππίδης: Ορυκτοί Πόροι της Ελλάδας (αποθέματα-αξία) και Προδιαγραφές-Χρήσεις Πολύ Υψηλής Ποιότητας Ζεολιθικών Τόφφων

3 comments:

Ντάραμ είπε...

Σταμάτησα χωρίς να προχωρήσω άλλο στον πίνακα με τις ενεργειακές πρώτες ύλες και στάθηκα στα επονομαζόμενα ενδεικτικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Από την εμπλοκή μου στην διερεύνηση με σεισμικές μεθόδους πετρελαιοπιθανών περιοχών (ούτε καν στόχων ακόμη τότε το 2012-3) δεν μπορώ να συμμεριστώ τα νούμερα που αναφέρονται στον εν λόγω πίνακα. Κατά καιρούς διάφοροι (λ.χ. Φώσκολος) έχουν αναφερθεί σε νούμερα μέσω υπερ-απλουστευτικών εικασιών. Το πρόβλημα που δημιουργούν τέτοιας μορφής εικασίες είναι να πυροδοτήσουν θεωρείες συνομωσίας ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους και πάμπολους καφενιολογούντες Έλληνες. Ακόμη και ο τίτλος της εργασίας σε συνδυασμό με τον πίνακα δημιουργεί συνειρμούς ότι κάτι μπορεί να κρύβεται. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια απέχει πάρα πολύ από αυτά τα νούμερα καθώς τίποτε ακόμη δεν είναι μετρήσιμο τόσο στον θαλάσσιο όσο και τον χερσαίο χώρο. Υπήρξαν μόνον κάποιες ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ πως ετοιμάζονται για γεώτρηση αφού πρώτα εκτέλεσαν εκτενέστατοο πρόγραμμα τριδιάστατων σεισμικών ερευνών στον σχετικά ρηχό Πατραϊκό. Ακόμη όμως κι έτσι, τον τελικό λόγο έχει το γεωτρύπανο. Οι εικονιζόμενες περιοχές στο Ιόνιο και κυρίως στην Κρήτη είναι μέσου και μεγάλου βάθους και πέραν της αρχικής προκαταρτικής έρευνας του 2012 ακόμη τίποτε άλλο δεν έχει γίνει που να δικαιολογεί έστω και στο ελάχιστο τα τεράστια νούμερα που δίνονται στον πίνακα. Από την μετέπειτα ανάμιξη μου ενεργά στην ανάδειξη και το μάρκετινγκ θαλασσίων περιοχών για περαιτέρω έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κατάλαβα ότι ο τομέας αυτός εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα για τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν να ψάξουν για υδρογονάνθρακες. Η σχέση επιτυχίας προς αποτυχία στις γεωτρήσεις είναι 1 προς 7. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ όλους τους αναγνώστες να προσπεράσουν τον συγκεκριμένο πίνακα καθώς ούτε ως ένδειξη μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί. Όπως όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής θέλω κι εγώ το καλό της πατρίδας, αλλά βασισμένο σε επαληθεύσιμα δεδομένα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Το σχόλιό μας στην ανάρτηση
Από το σύνολο του ορυκτού μας πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%!
και κυρίως τα links που δίνουμε εκεί για το πόσο αδόκιμη είναι η χρήση αριθμών για την εκτίμηση της αξίας του ορυκτού πλούτου, είναι προς την ίδια κατεύθυνση με το δικό σας.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!