13.4.17

Η Βολιβία και το λίθιο!

Το μισό των γνωστών παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται στη Βολιβία, μια χώρα στην κεντρική ανατολική πλαγιά των Άνδεων. Το 2009 η Βολιβία διαπραγματεύθηκε με Ιαπωνικές, Γαλλικές και Κορεατικές επιχειρήσεις για την έναρξη εξόρυξης λιθίου. Σύμφωνα με τη Γεωλογική Εξερεύνηση των ΗΠΑ (US Geological Survey), η έρημος Σαλάρ Ντε Ουγιούνι της Βολιβίας έχει αποθέματα 5,4 εκατομμυρίων τόνων λιθίου. Αν προστεθεί και η Αργεντινή και η Χιλή, το ποσοστό αποθεμάτων του τριγώνου ξεπερνούν το 70% παγκοσμίως.

To λίθιο αποτελεί τη βάση για τις μπαταρίες μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας που τροφοδοτούν εδώ και λίγα χρόνια όλα τα smartphones, τα tablet και τα laptop, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη Νεβάδα των ΗΠΑ η Tesla κατασκεύασε τεράστιο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, το επονομαζόμενο και Gigafactory, προκειμένου μέσα από οικονομίες κλίμακας να μειώσει το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Άλλα 11 αντίστοιχα Gigafactories βρίσκονται υπό κατασκευή, τα επτά απ' αυτά βρίσκονται στην Κίνα και τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

Lithium mine, Salar del Hombre Muerto, Argentina
Δορυφορικές φωτογραφίες του Salar del Hombre Muertο, στην Αργεντινή  και του Uyuni, στη Βολιβία , με πεδία άλμης πλούσιας σε λίθιο. Η πλούσια σε λίθιο άλμη συγκεντρώνεται με άντληση σε δεξαμενές ηλιακής εξάτμισης (ορατές αριστερά).

Panasonic displays a handful of its lithium-ion batteries at the 2015 International Consumer Electronics Show in Las Vegas.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στην Βολιβία του προέδρου Μοράλες, για την οποία έχουμε γράψει παλαιότερα. Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες, η χώρα αυτή δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα τεράστια κοιτάσματα λιθίου που διαθέτει.
 
[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!