1.4.17

Κοίτασμα Λιθίου στο Αμύνταιο;


Σύμφωνα με δημοσίευμα, τεράστιο κοίτασμα λιθίου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, μετά από βαθιές γεωτρήσεις που έγιναν από το ΙΓΜΕ, για τη διερεύνηση της συνέχειας των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Το λίθιο βρίσκεται σε μορφή στρωμάτων φωσφορικών αλάτων, που αποτέθηκαν ενδιάμεσα στα στρώματα των βαθιών ιζημάτων της περιοχής. Το πάχος των στρωμάτων κυμαίνεται από μισό έως έξι μέτρα και το βάθος τους απ' την επιφάνεια από 400 έως 500 μέτρα περίπου. Η εκμετάλλευσή τους θεωρείται ιδιαίτερα ευχερής, καθώς μπορεί να γίνει με επιτόπου διάλυση των αλάτων και άντληση των ρευστών μέσα από κατάλληλες γεωτρήσεις.

Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα συνδέει την πρεμούρα των δανειστών να  αποκτήσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανακάλυψης.  Γερμανοί και Γάλλοι κατασκευάζουν αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε δικά τους κοιτάσματα λιθίου για να κατασκευάσουν τις μπαταρίες.

Υπενθυμίζεται ότι τι ο λίθιο αποτελεί τη βάση για τις μπαταρίες μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας που τροφοδοτούν εδώ και λίγα χρόνια όλα τα smartphones, τα tablet και τα laptop, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στη Νεβάδα των ΗΠΑ η Tesla κατασκεύασε τεράστιο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, το επονομαζόμενο και Gigafactory, προκειμένου μέσα από οικονομίες κλίμακας να μειώσει το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Άλλα 11 αντίστοιχα Gigafactories βρίσκονται υπό κατασκευή, τα επτά απ' αυτά βρίσκονται στην Κίνα και τα υπόλοιπα στις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στην Βολιβία του προέδρου Μοράλες, για την οποία έχουμε γράψει παλαιότερα. Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες, η χώρα αυτή δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα τεράστια κοιτάσματα λιθίου που διαθέτει.
[επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

(Προσοχή στην ημερομηνία της ανακοίνωσης, είναι Πρωταπριλιά!!)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!