9.4.17

Cave of Crystals: εκεί που κάποιος αντέχει μόνο δέκα λεπτά...


Το Σπήλαιο των Κρυστάλλων ανακαλύφθηκε τυχαία το 2000 από μεταλλωρύχους στο Μεξικό, οι οποίοι σκάβοντας έπεσαν πάνω σε αυτή την εντυπωσιακή σπηλιά.  Όταν κατά λάθος έσπασαν ένα τοίχο, έμειναν έκπληκτοι με τη ανακάλυψη των τεράστιων κρυστάλλων που συνάντησαν- τους μεγαλύτερους κρυστάλλους στη Γη.

Water-clear selenite crystal "floater" from the Naica Mine. Size: 18×14×13 cm., weight 2.6 kg.





Πρόκειται για κάποιες μορφές από σελινίτη ( δηλ. ένα άχρωμο ορυκτό,  ποικιλία του γύψου), που έχουν αυξηθεί σε μήκος, πάνω από 10 μέτρα. Οι ερευνητές του σπηλαίου περιγράφουν τη σπηλιά ως γεωλογικό θαύμα του κόσμου. Το τεράστιο μέγεθος των κρυστάλλων οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στο γεγονός ότι το σπήλαιο ήταν γεμάτο νερό, πλούσιο σε ανόργανη ύλη.

Αξίζει να σημειωθεί το πόσο δύσκολο είναι να βιντεοσκοπηθεί το σπήλαιο του Naica Cave. Αποκαλείται “Καπέλα Σιξτίνα των Κρυστάλλων” ή “Σπήλαιο του θανάτου”, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν, καθιστώντας το ένα από τα πιο θανατηφόρα περιβάλλοντα του πλανήτη. H θερμοκρασία των 50 και πλέον βαθμών Κελσίου μέσα εκεί, αλλά και η 100% υγρασία του σπηλαίου καθιστά το μέρος σαν ένα ψυχρό δολοφόνο.

Το σπήλαιο βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από το ορυχείο Νάικα στην έρημο Τσιουάουα, ένα ορυχείο που αποδίδει τόνους μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου κάθε χρόνο.


Είναι εξαιρετικά θερμό, χωρίς αυτό να επηρεάζει τους κρυστάλλους, με τη θερμοκρασία του αέρα να φτάνει τους 58 βαθμούς Κελσίου, καθώς βρίσκεται πάνω σε μια διείσδυση μάγματος.

Το σπήλαιο είναι σε μεγάλο μέρος ανεξερεύνητο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατεί. Χωρίς την κατάλληλη προστασία, ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει περίπου 10 λεπτά μέσα στο σπήλαιο. Τον κύριο θάλαμο κοσμούν γιγαντιαίοι φυσικοί κρύσταλλοι μήκους 15 μέτρων και διαμέτρου 1.2 μέτρων, που ζυγίζουν μέχρι 55 τόνους.

Το “σπήλαιο των σπαθιών” είναι άλλος ένας θάλαμος που περιέχει μικρότερους κρυστάλλους, μήκους ενός μέτρου και ένας τρίτος θάλαμος που ανακαλύφθηκε το 2009, είναι το «παγωμένο παλάτι», με μικρότερες συνθέσεις κρυστάλλων.

Cave of Crystals "Giant Crystal Cave" at Naica, Mexico

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!