10.6.17

Απολογισμός για το 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες (ΟΠΥ)

Αποψη από την εκδήλωση στο ξενοδοχείο King George στην Αθήνα.

Το 7ο Διεθνές Συνέδριο/Φόρουμ για  τις Ορυκτές Πρώτες Υλες (ΟΠΥ)  στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο King George στην Αθήνα.

Η φετινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), της Euromines, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με το Capital.gr και το KΕΦΑΛΑΙΟ.

7th International Forum on Mineral Resources

Όπως ανέφερε ο κ. Mark Rachovides, Πρόεδρος της Euromines στο πλαίσιο του Συνεδρίου «η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αντλήσει έσοδα της τάξης του 5-7% του Α.Ε.Π. εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου που διαθέτει. Το ποσό αυτό, μπορεί να αυξηθεί και σε 10% εφόσον υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση. Όπως προσέθεσαν οι κ.κ. Gwenole Cozigou και Γιώργος Κρεμλής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη αυτού του είδους μπορεί να επιτευχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και με πρακτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα».,

Πάνω από 2 δις. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η βιομηχανία της εξόρυξης συνεισέφερε 2,2% στο ΑΕΠ της χώρας όταν-συγκριτικά- όλος ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει 4% και αν συνυπολογιστεί ο ευρύτερος κλάδος η συμμετοχή στο ΑΕΠ ξεπερνά το 3,5% ενώ απασχολεί πάνω από 118.000 άτομα.

Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης έγιναν πάνω από 2 δις. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ η πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας δεν ξεπέρασε το 5%. Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο κ. Κώστας Σκρέκας, τομέαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ ενώ πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τις υπάρχουσες και νέες επενδύσεις για να δημιουργήσει πλούτο.


Η Ελλάδα έχει δυνατότητα να αντλήσει έσοδα της τάξης του 5-7% του Α.Ε.Π. εάν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ορυκτού πλούτου που διαθέτει. 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συγκεκριμένα ο  Γεν. Γραμματέας Ενέργειας  και ΟΠΥ του ΥΠΕΝ κ. Μιχαήλ Βερροιόπουλος εξήγγειλε:  α) την άμεση θέση σε διαβούλευση του λατομικού νομοσχεδίου που αποτελεί πάγιο αίτημα του  κλάδου β) την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες επισημαίνοντας ότι οι προδιαγραφές του χωροταξικού έχουν ήδη προσδιοριστεί από αρμόδια επιτροπή γ) την ολοκλήρωση αλλαγών επί του νομοθετικού πλαισίου για την εκμίσθωση του γεωθερμικού δυναμικού και θέση σε διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου και δ) ειδικότερες παρεμβάσεις, όπως τη δημιουργία  Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου,  που θα ενσωματωθεί ως υπηρεσιακή μονάδα στον νέο οργανισμό που προωθείται από το Υπουργείο.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι «έχουμε δημόσια περιουσία αξίας 50 δις (ακίνητα και επιχειρήσεις). Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά π.χ μέσα σε επτά χρόνια και όχι σε 50, τα 50 δις. ευρώ μέσα από τη μόχλευση μπορούν να γίνουν 150 δις. ευρώ. Έχουμε αυτή την προοπτική και δεν κάνουμε τίποτα (όπως έγινε και με το Ελληνικό). Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε.

Πλήρες άρθρο εδώ

[Επιμέλεια: by Petros Tzeferis]


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!