Οι συνέπειες της κατολίσθησης στο ορυχείο λιγνίτη του Αμυνταίου
Ζημιά πολλαπλών διαστάσεων που χτυπά σε διαφορετικά επίπεδα, από αυτή καθ’ εαυτή την εξόρυξη λιγνίτη, έως την επικείμενη σύνθεση του προς πώληση χαρτοφυλακίου των μονάδων της, υπέστη η ΔΕΗ από την μεγάλη κατολίσθηση στο Αμύνταιο.
Σε πρώτη ανάγνωση, στελέχη της επιχείρησης απαριθμούν τις προφανείς ζημιές, που ξεκινούν από τα τέσσερα κατεστραμμένα εκσκαφικά μηχανήματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατ. ευρώ, και φτάνουν έως το γεγονός ότι το ορυχείο διαθέτει ακόμη 30 εκατ. τόνους κοιτάσματος λιγνίτη, που με τιμή 20 ευρώ ο τόνος, αποτιμώνται σε περίπου 500-600 εκατ. ευρώ. Ουδείς ωστόσο όπως είναι φυσικό είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές ύψος της ζημιάς.
Τούτο θα καταστεί δυνατό μετά από καιρό, και όταν θα έχουν απομακρυνθεί τα εκατομμύρια των τόνων χώματος που κάλυψαν το ορυχείο, προκειμένου η ΔΕΗ να κρίνει κατά πόσο είναι επωφελής, πότε, και με τι όρους, η συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Αμύνταιο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο έχει κατακερματισθεί το κοίτασμα.
Από εκεί και πέρα, και για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο, τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (συνολικής ισχύος 600 μεγαβατ), τις οποίες αυτό τροφοδοτεί. Οι τελευταίες βρίσκονταν σε συντήρηση, και επρόκειτο να επαναλειτουργήσουν τον Οκτώβριο, εφόσον ωστόσο οι καλοκαιρινές ανάγκες το επέβαλαν, ασφαλώς και θα έμπαιναν σε λειτουργία νωρίτερα, προκειμένου να καλύψουν τυχόν αυξημένα φορτία. Τώρα αυτά θα καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να καταβάλει κανονικά την μισθοδοσία των 600 εργαζομένων στο ορυχείο, για όσο διάστημα αυτό παραμείνει κλειστό, όπως και των 250 ατόμων του ΑΗΣ Αμυνταίου, παρ' ότι θα παραμείνει εκτός λειτουργίας. Βέβαια ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει στην «αυλή» του απόθεμα 400.000 τόνων λιγνίτη, που εκτιμάται ότι επαρκούν για λειτουργία ενός εικοσαημέρου, έχει ωστόσο προταθεί να μην χρησιμοποιηθεί, παρά να διατηρηθεί ενόψει του χειμώνα. Και αυτό καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τον προσεχή χειμώνα οι κάτοικοι του Αμυνταίου, αφού οι δύο μονάδες τους εξασφάλιζαν τηλεθέρμανση για την κάλυψη των αναγκών τους, την οποία τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να αντικαταστήσει με κάποιο εναλλακτικό τρόπο.
Σε δεύτερη τώρα ανάγνωση, η ζημιά "χτυπά" και τους εν εξελίξει σχεδιασμούς για την προετοιμασία πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αν και με λίγες ακόμη ώρες λειτουργίας, ο ΑΗΣ Αμυνταίου είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της κινεζικής Shenhua Group, στελέχη της οποίας είχαν επισκεφθεί τον Μάρτιο τον σταθμό και είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στην ΔΕΗ για την επενδυτική αναβάθμισή του. Ακολούθησε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και η ανακοίνωση συνεργασίας της Shenhua με τον όμιλο Κοπελούζου με αντικείμενο μεταξύ άλλων και το ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες μονάδες.
Τώρα, και με την επαναλειτουργία του ορυχείου που τις τροφοδοτεί με λιγνίτη να βρίσκεται στον αέρα, είναι προφανές ότι τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η μεταφορά καυσίμου από αλλού κοστίζει πανάκριβα.
Ακριβώς όμως επειδή οι μονάδες της ΔΕΗ που είναι ικανές να προσελκύσουν εμπορικό ενδιαφέρον είναι λιγοστές, φεύγοντας από την εξίσωση το Αμύνταιο, δημιουργείται ένα κενό, που κάπως θα πρέπει να καλυφθεί.
Τώρα το πλάνο ανατρέπεται, οι σχεδιασμοί των συμβούλων τόσο του υπουργείου, όσο και της ΔΕΗ πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή, που σημαίνει ότι ίσως η λίστα των προς πώληση μονάδων να μην έχει ετοιμαστεί μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, επισκεπτόμενος άμεσα την περιοχή, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής του οικισμού των Αναργύρων.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/terastia-h-zhmia-gia-th-deh-apo-thn-katolisthhsh-sto-amuntaio.4716709.html
4 comments:
1. Η επιφάνεια ολίσθησης είναι συνήθως περί τα 20μ κάτω από το δάπεδο του κοιτάσματος. Υπήρξε επίσης ρευστοποίηση των υλικών με αποτέλεσμα την μετακίνησή των σε μεγάλες αποστάσεις και την διάλυσή των. Συνεπώς , κοίτασμα ΤΕΛΟΣ.
2. Αξία μηχανημάτων: το νούμερο που αναφέρεις είναι η αξία σε σκράπ. Τα καινούργια είναι λίγο λιγότερα ανά τεμάχιο. Στην πραγματικότητα από τα 6 μόνον ένα σώθηκε και αυτό να δούμε γιατί,νομίζω, ότι είδα ρωγμές σε χωράφια.
3. Στίς ζημιές πρέπει να προστεθεί ένα χωριό και πιθανότατα και δεύτερο
4. Στις ζημιές,επίσης, πρέπει να προστεθεί και η δυσφήμηση της Μεταλλευτικής Βιομηχανίας.Το ότι κάποιοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς να ελέγξουν το έργο τους, κάνει μεγάλη ζημιά σε όλους
Η εκτίμησή μου ως προς το λιγνίτη που απομένει, είναι ότι η εκμετάλλευση του θα είναι ασύμφορη ή και αδύνατη, λόγω πολύ πιθανού κατακερματισμού του από την κατολίσθηση. Συμφωνώ με το Μάριο. Επίσης οι ρωγματώσεις του εδάφους είναι σαφώς ορατές,τουλάχιστο σε τρεις θέσεις.Τις έχω υποδείξει από χθες που αναρτήθηκαν στο fb οι φωτωγραφίες από αέρος.
δυστυχώς Ἡ τεχνολογικὴ πρόοδος δεν πέρασε ποτέ της πύλες Ορυχείων , ἡ μείωσις τῆς παραγωγῆς απο το 2006 καὶ φυσικὰ οἱ ἀνεπαρκεῖς ἐπενδύσεις, ἐπειδὴ ὁ λιγνίτης θεωρεῖται βρώμικος γιὰ τὸ περιβάλλον εχουν να λενε
Είναι σίγουρα ένα mega event που θα στοιχειώνει τον κλάδο για πολλά χρόνια. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το μέγεθος της αστοχίας, κάτι που υποκρύπτει ότι τα αίτια αλλά και ο συνολικός μηχανισμός της δεν έγινε κατανοητός.
Τώρα το κοίτασμα δεν είναι αξίας 500 εκατ. € (τα 20€/t αφορούν σε έσοδα), αλλά με δεδομένο ότι αφενός η μετακίνηση των μαζών (80 εκατ. m3) είναι οικονομικά απαγορευτική και τεχνικά πολύ δύσκολη να γίνει με συμβατικά μέσα (truck&shove), αφετέρου θα μείωνε τη φόρτιστη στον πόδα του πρανούς - με ότι σημαίνει αυτό - ουσιαστικά προδιαγράφει εκτός απροόπτου το τέλος του πεδίου Αμυνταίου και του εκεί ΑΗΣ.
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!