6.7.17

Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας σε συνέχεια της ευρωπαϊκής οδηγίας 2014/95/ΕΕ




Ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας. Πρόκειται για το μόνο πλαίσιο αναφοράς σχετικά με τη διαφάνεια και την αυτοδέσμευση ίων οργανισμών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης λειτουργίας που έρχεται να καλύψει την υποχρέωση λογοδοσίας την οποία θέσπισε η ελληνική νομοθεσία -σε συνέχεια της ευρωπαϊκής οδηγίας 2014/95/ΕΕ για τη δημοσιοποίηση μη οικονομικών πληροφοριών στις εκθέσεις διαχείρισης ΑΕ και ΕΓΙΕ που συνοδεύουν τις οικονομικές καταστάσεις τους.

http://www.sustainablegreece2020.com/gr/sustainability-code

Ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας αποτελεί ένα δομημένο πλαίσιο αναφοράς για τη διαφάνεια και την αυτοδέσμευση των οργανισμών και ανταποκρίνεται στην ανάγκη μέτρησης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίδοσης των οργανισμών με στόχο:

  • Την ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη οικονομικών δεδομένων
  • Την εξεύρεση κεφαλαίων μέσω της πρόσβασης σε ευνοϊκότερους όρους για τη χορήγηση δανείων και χρηματοδοτήσεων από διεθνείς και εθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

Περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης κάθε επιχείρησης με 20 κριτήρια συνολικά, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική στιγμή για την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας και της φήμης του οργανισμού, ενώ τον εντάσσει σε δίκτυο «Υπεύθυνων Προμηθευτών» και συμβάλλει στην υπεύθυνη διαχείριση της προμηθευτικής αλυσίδας ίου, καθώς αποκτάται συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς τη συνεργασία του με τους πελάτες.

Η ανάπτυξη του κώδικα αποτελεί απόρροια της συνεργασίας του QualityNet Foundation (QNF) και του German Council for Sustainable Development (RNE) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020. Στηρίζεται στον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Βιωσιμότητας, ίο εθνικό πλαίσιο αναφοράς για την απάντηση στην ευρωπαϊκή οδηγία και εξελίσσεται σε European Sustainability Code με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Hδη μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει αναγνωρίσει τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας ως εθνικό μοντέλο διαφάνειας, όπως οι OTE-COSMOTE, ΕΛΠΕ, Όμιλος Μυτιληναίος, Ελληνικός Χρυσός AE, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΧΑΛΚΟΡ, Μύλοι Δούλη, Coca-Cola Hellas, Lafarge, Ελληνικά Καλώδια, ΠΑΕΓΑΕ, ΤΝΤ Εθνική Τράπεζα, Wind, ΔΕΗ, ΑΝΕΚ, ΕΤΑΝΑΠ, Όμιλος Quest κ.ά.

[ΠΗΓΗ: DOCUMENTO, 25/6/2017]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!