11.7.17

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, τα μεταπτυχιακά και ο εθελοντισμός!

[της Αλεξάνδρας Γκεμιτζή, Αν. Καθηγήτριας ΔΠΘ]

Εχθές έλαβα από το Γραφείο του Υπουργού Παιδείας (φαντάζομαι ότι το έλαβαν όλοι οι καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας) την ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Το αντικείμενο αυτής ήταν ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Προσωπικά διαφωνώ με τον επερχόμενο νόμο γιατί πιστεύω ότι ο προηγούμενος νόμος (γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου) παρά τα αρκετά προβλήματα που παρουσίασε κατά την εφαρμογή του, έθετε τις βάσεις για μια εύρυθμη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. 

Σχετικά με τα πολλά που εκτίθενται στην ο ομιλία αυτή δανείζομαι το παρακάτω απόσπασμα που αφορά στις αμοιβές των μελών ΔΕΠ από τα μεταπτυχιακά:

"....Υπάρχει η ένσταση ότι αν τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν το κίνητρο της επιπλέον αμοιβής δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πολλά ΠΜΣ. Όπως καθημερινά δείχνει η εμπειρία και η πρακτική της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ, το βασικό τους κίνητρο είναι η ηθική ικανοποίηση ότι εκπαιδεύουν τα εξειδικευμένα στελέχη και τους μελλοντικούς ερευνητές της χώρας μας, τους οποίους, συχνά, αξιοποιούν με επιτυχία στις ερευνητικές δραστηριότητες τα ίδια τα Ιδρύματα. Ας ρίξουν, λοιπόν, μια ματιά γύρω τους όσοι προβάλλουν το οικονομικό κίνητρο. Αν, όμως, υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για να πληρωθούν μέλη ΔΕΠ γιατί με τα χρήματα αυτά να μην προσλαμβάνονται νέοι επιστήμονες; Εξάλλου τα εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για πρόσθετη αμοιβή από ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα...."

Θα έλεγα ότι θα μπορούσα και να συμφωνήσω με το παραπάνω, αρκεί να έδιναν πρώτα το παράδειγμα οι βουλευτές μας. Γιατί λοιπόν και αυτοί δεν μένουν με βασικό κίνητρο την ηθική ικανοποίηση, αλλά εξαργυρώνουν παντοιοτρόπως τις υπηρεσίες τους; Για να μιλήσουμε όμως και σοβαρά, όμορφα ακούγεται σαν ιδέα η αφιλοκερδής προσφορά, ο αλτρουισμός, ο εθελοντισμός, όμως δεν μπορεί να τα προσφέρει κάποιος συνέχεια, ιδίως στην παρούσα φάση της χώρας μας, και όταν εξακολουθούμε να βλέπουμε παραδείγματα σαν το σημερινό διορισμό της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην ΓΓ του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού (δεν πιστεύω το κίνητρο να ήταν η ηθική ικανοποίηση μόνο!!!).

Άρα τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση μάλλον θα οδηγήσουν σε κλείσιμο πολλά από τα ήδη υπάρχοντα μεταπτυχιακά (δεν υποστηρίζω ότι όλα ήταν άξια λειτουργίας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα), στερώντας πολύτιμους πόρους από τα ΑΕΙ και οδηγώντας αρκετούς από τους νέους ανθρώπους για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!