11.8.17

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ!

Mια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση από τον Δρ.  Δ. Μπίτζιο, που κατάφερε μέσα σε  ελάχιστες (110) διαφάνειες να χωρέσει το "πολυεπίπεδο" από κάθε άποψη Λαύριο, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, χωρίς ούτε μια στιγμή να απολέσει τον αρχικό στόχο του: την υπεύθυνη ενημέρωση!








[Από Δ. Μπίτζιο Dr. Γεωλόγο - Κοιτασματολόγο] [by Dr. D. Bitzios] 

  • Η παρουσίαση αυτή, περιγράφει ένα “σύντομο” ταξίδι στο γεωλογικό και κύρια στο αρχαίο αλλά και στο νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο. Αποτελεί περίληψη ενός πιο εκτεταμένου “πονήματος” που ονομάζω “οδοιπορικό”,
  • Δεν φιλοδοξεί να φέρει κάτι καινούργιο, δεν παρέχει νέα πρωτογενή στοιχεία και δεν αποτελεί επιστημονικό κείμενο. Είναι απλά μία σύνθεση από γνωστά στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση και ήθελα συγκεντρώνοντάς τα, να τα διαφυλάξω στη μνήμη μου. Παράλληλα ήθελα να προβάλω το τεράστιο επιστημονικό και ανασκαφικό έργο που έχει συντελεστεί από διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές. 
  •  Οι υπαίθριες περιοδείες μου, είχαν σαν στόχο να εμπεδώσω την βιβλιογραφική μου αναζήτηση. Οι φωτογραφίες που τράβηξα από διάφορες θέσεις ενδιαφέροντος δεν έχουν “καλλιτεχνική αξία”. Πάρθηκαν για να θυμάμαι τις θέσεις που επισκέφθηκα και για να τεκμηριώσω τα αναγραφόμενα στο κείμενο. 
  •  Έμεινα έκπληκτος από τον όγκο αλλά και τον ποιοτικό πλούτο των περιεχομένων σε χιλιάδες σελίδες που έχουν γράψει κατά καιρούς εξαίρετοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως γεωλόγοι, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, μεταλλουργοί, ιστορικοί κ.α. για το γεωλογικό, μεταλλευτικό και ιστορικό Λαύριο. 
  • Αναρίθμητα αρχεία, χάρτες, φωτογραφίες, συγγράμματα, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, συλλογές ορυκτών, αρχαιολογικά ευρήματα, συνθέτουν μία ποικίλη και πολυεπίπεδη πληροφόρηση με την οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έλθει σε επαφή για να προσεγγίσει το Λαύριο από όποια οπτική γωνία τον ενδιαφέρει. 
Οδοιπορικό στο αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο

  • Συνιστώ σε κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί το Λαύριο, ώστε να “γευθεί” την ιστορία και τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων μεταλλευτών, που έφερε στο φως το εκπληκτικό ανασκαφικό έργο των αρχαιολόγων και των συνεργαζόμενων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και τεχνικών. 
  •  Η παρουσίαση αναφέρεται “εν τάχει” και στη μεταλλευτική δραστηριότητα του 19ου και 20ου αι., η οποία αποτέλεσε την κυριότερη βαριά βιομηχανία της νεότερης Ελλάδας, καθώς και στα περιβαλλοντικά θέματα που προέκυψαν από αυτή και τα οποία απασχολούν το σημερινό Λαύριο. 
  •  Αυτό το “ταξίδι” στο απώτερο και στο κοντινό παρελθόν του μεταλλευτικού Λαυρίου με “αναζωογόνησε”. Αποτέλεσε μία καλή άσκηση για το μυαλό και το σώμα και τελικά με βοήθησε, έστω και για λίγο, να πάψω να αισθάνομαι σαν απόμαχος της ενεργού και παραγωγικής δραστηριότητας.

3 comments:

Alecos Demetriades είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη παρουσίαση για το Λαύριον. Με φιλικούς χαιρετισμούς, Αλ. Δημητριάδης

KLONOS1943 είπε...

Υποδειγματική πολυθεματική συνθετική και αφηγηματική εργασία για την μεταλλ
ευτική δραστηριότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το οδοιπορικό είναι τέλειο για το σκοπό που εκπονήθηκε. Είναι συνοπτικό με φηγηματική συνέχεια, παρέχει πλήρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση στον αναγνώστη και διεγύρει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του, να γνωρίσει από κοντά τον ιστορικό μεταλλευτικό χώρο του Λαυρίου.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια αγαπητέ Δημήτρη και εύχομαι το "οδοιπορικό" σου να αποτελέσει την αρχή για παρόμοιες εργασίες και σε άλλες περιοχές με παρόμοια ιστορία
ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Mike είπε...

Παρουσίαση άξια του δημιουργού της, του επί πολλά χρόνια άξιου Κοιτασματολόγου και Διευθυντή της Κοιτασματολογίας του ΙΓΜΕ, ενός εξαίρετου επιστήμονα με ΗΘΟΣ! Συγχαρητήρια Δημήτρη, εύχομαι το οδοιπορικό αυτό να είναι η απαρχή μιας φιλοσοφημένης θεώρησης-αξιολόγησης του μεταλλευτικού κλάδου και των παθογενειών του στη Χώρα μας!!! Μιλτιάδης

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!