13.10.17

Ο Γ. Σεφέρης, ο Πόρος και η φωτογραφία!

Φωτογραφία Γ. Σεφέρη: Μοναστήρι 1940
 Το Μοναστήρι σήμερα, 2017, P. Tzeferis
Φωτογραφία Γ. Σεφέρη: Μοναστήρι 1940
Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι ο Γ. Σεφέρης εκτός από ποιητής υπήρξε και φωτογράφος.

Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αγγλία μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Σεφέρης φωτογραφίζει συστηματικά πρόσωπα και τοπία.

Όπως μας πληροφορεί η Μαρώ Σεφέρη «Τον ενδιέφερε πολύ η φωτογραφία ως τέχνη, ως μάθημα. Ξεχώριζε την ωραία από την άσχημη ή την ωραιοπαθή φωτογραφία. Του άρεσε ο άνθρωπος με καλό μάτι.Αλλά  επίσης τον γοήτευε το φως και η σκιά!"

Η Μαρώ Σεφέρη στο κτήμα Τομπάζη, 
Στο φωτογραφικό αρχείο του Σεφέρη υπάρχουν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για έναν ερασιτέχνη φωτογράφο. Όλο αυτό το αρχείο του ποιητή φυλάσσεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας ,ύστερα από δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και στη συνέχεια της Άννας Λόντου το 1999.

Από όλες αυτές τις φωτογραφίες διαλέγω ορισμένες. Εκείνες που τράβηξε στο Πόρο κατά τη διάρκεια των εκεί διαμονών του. Οι φωτογραφίες αυτές, είτε είναι τοπία είτε πρόσωπα, ιδιαίτερα εκείνο της Μαρώς, αγαπημένο πρόσωπο φωτογράφησης, έχουν βγει μέσα από τον κόσμο της ποίησης του Σεφέρη, αλλά και την αγάπη του για το νησί.
Ο Γιώργος Σεφέρης στη Βίλα Γαλήνη, Πόρος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!