18.10.17

Ο ναός των Ταξιαρχών στη Χαρούδα της Μάνης


Church of the Taxiarches
Church of the Taxiarches, charouda, Mani, Greece, photo by P. Tzeferis

Στη Χαρούδα του Πύργου Διρού Μάνης βρίσκουμε το τελειότερο ίσως κτίσμα όλης της Μάνης, τον ξακουστό Ταξιάρχη, εκκλησία του 11ου αιώνα. Τέλειος συνδυασμός γαλήνιας μεγαλοπρέπειας με την πρόσχαρη Βυζαντινή διακόσμηση.


Καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες και μαρμαρόγλυπτα σχέδια στολίζοιυν το εσωτερικό και διανθίζουν την εξωτερική όψη. Μεγάλοι μονοκόματοι όγκοι ντόπιου μάρμαρου σχηματίζουν τη βασική τοιχοποιία μα κάνουν και το δάπεδο της εκκλησίας με τέχνη συνταιριασμένοι.

Απέναντι στον περίβολο αξιοθέατος ο τεράστιος βράχος που βαθειά χωμένος στη γή φιλοξενεί στο παράξενο φυσικό του κοίλωμα μία από τις πιο μεγάλες δεξαμενές βροχόνερου όλης της Μάνης. Συγκινητική μια πινακίδα κρεμασμένη σε μια απ τις κολώνες της εκκλησίας. Είναι για να θυμίζει εκείνους που το 1905 πρόσφεραν για την περίφραξη του χώρου... Χαρουδιώτες από το Λόουελλ της Μασσαχουσέτης.

Οι ξενητεμένοι Έλληνες είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να βρίσκουν τρόπους για την έμπρακτη έκφραση αγάπης στον τόπους της καταγωγής τους. Τέτοια πειστήρια, γραφτά ή άγραφτα, αποτελούν συνηθισμένη ιστορία σε κάθε Ελληνική κοινότητα.

https://www.facebook.com/pg/naoisthmanh/photos/?tab=album&album_id=601768266590699

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!