7.10.17

Η φωτογραφία των ορυκτών



Agardite Nd with rosasite from Hilarion Mine Lavrio Greece
Olivenite spray with conichalcite from Mine 132 (Lavrio Greece)

Rare agardite Nd with malachite and cuprian adamite from Hilarion Mine (Lavrio; Greece)

Adamite from Hilarion Mine (Lavrio; Greece)

Wulfenite group from Mine 80 Plaka ( Lavrio; Greece)
Oρυκτό (mineral) είναι μία χημική ένωση ή στοιχείο, το οποίο έχει σχηματισθεί σαν αποτέλεσμα μίας γεωλογικής διεργασίας και κανονικά έχει μία συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή."Ορισμός κατά την “Επιτροπή Νέων Ορυκτών και Ονομάτων των Ορυκτών” της Ιnternational Mineralogical Association (Nickel, 1995)."

Πιο απλά, ένας κρύσταλλος, μιας συγκεκριμένης χημικής σύστασης, είναι ένα ορυκτό. Οι κρύσταλλοι είναι πεπερασμένα σώματα και μπορούν να παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα σώματα, κοντά το ένα με το άλλο ή σε κάποια απόσταση. Μεγάλος αριθμός κρυστάλλων της ίδιας χημικής σύστασης σε επαφή ο ένας με τον άλλο αποτελούν το ίδιο είδος ορυκτού αλλά αποτελούν και ένα πέτρωμα.

Ένα γνωστό παράδειγμα είναι το μάρμαρο, που αποτελείται από πολλούς κρυστάλλους ασβεστίτη. Πέτρωμα όμως σχηματίζουν και κρύσταλλοι διαφορετικών ορυκτών, όταν βρίσκονται σε επαφή ο ένας με τον άλλο. Παράδειγμα το πέτρωμα "γρανίτης", που αποτελείται από κρυστάλλους χαλαζία, αστρίων, μοσχοβίτη, βιοτίτη και άλλων ορυκτών.

Η μικροδομή των ορυκτών, είναι εκτός των άλλων, μεγάλης αισθητικής αξίας. Η φωτογράφηση των ορυκτών ειδικότερα σε μεγέθυνση, είναι μια τέχνη που πολλοί λίγοι γνωρίζουν.Οι φωτο είναι του Tóth László.

Rare agardite Nd with malachite and cuprian adamite from Hilarion Mine (Lavrio; Greece)


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!