24.11.17

Η συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην εκμετάλλευση φτωχών μεταλλευμάτων χαλκού και πολυτίμων μετάλλων της Κύπρου

Κατά την τελετή, οι μηχανικοί της Ηellenic Copper Mines Ltd παρέδωσαν στο Ε.Μ.Π. ακριβές αντίγραφο αρχαίου χάλκινου ταλάντου, που κατασκευάστηκε από κύπριους μεταλλωρύχους και μεταλλουργούς. Τριάντα τέτοια τάλαντα, σύμβολα της κυπριακής ιστορίας και μεταλλουργίας, στάλθηκαν το 2004 με το πλοίο της Κερύνειας ΙΙΙ στον Δήμο Αθηναίων για κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχήμα του ταλάντου είναι τυπικό και καθιερωμένο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Το τάλαντο ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος μεταφοράς χαλκού, ως πρώτης ύλης, στα λιμάνια όλης της ανατολικής Μεσογείου και, επομένως, το σταθερό μέσο των εμπορικών συναλλαγών. Ενα ελληνικό («αττικό») τάλαντο ισοδυναμούσε με 26 σημερινά χιλιόγραμμα.




Ολοκληρώθηκαν οι διαλέξεις της  Helllenic Copper Mines Ltd. στη Σχολή ΜΜ-ΜΜ ΕΜΠ, σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από της ιδρύσεως της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π..

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, και η Καθηγήτρια Υδρομεταλλουργίας Σ. Αγατζίνη – Λεονάρδου ήταν οι οικοδεσπότες στην εκδήλωση  που έγινε στην Αίθουσα Τελετών, Κτήριο Διοίκησης Ε.Μ.Π., Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με θέμα: “Η συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην εκμετάλλευση φτωχών μεταλλευμάτων χαλκού και πολυτίμων μετάλλων της Κύπρου”. 



Μεταλλείο και μεταλλουργία στη Σκουριώτισσα Κύπρου

Τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της μεταλλουργίας που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, παρουσίασε κλιμάκιο μεταλλειολόγων – μεταλλουργών, αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) της Hellenic Copper Mines Ltd, σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πολυτεχνείου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ο Κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητές και φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδος καθώς και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανιών της Ελλάδος και άλλοι προσκεκλημένοι.

Οι κύπριοι μηχανικοί  δεν περιορίστηκαν στην παρουσίαση πρωτοπόρων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρο, αλλά συμπεριέλαβαν στις ομιλίες τους το θέμα της διαχρονικής ανάπτυξης της μεταλλουργίας στην Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και απόψεις για τις θέσεις της βιομηχανίας που αφορούν την εκπαίδευση των μηχανικών σήμερα.

Το ακροατήριο παρακολούθησε τις παρουσιάσεις της κυπριακής ομάδας με πολλή προσοχή και ικανοποίηση και χαρακτήρισε την κυπριακή μεταλλευτική βιομηχανία τεχνολογικά πρωτοπόρα, ανθεκτική και υποδειγματική. Τονίστηκε η ανάγκη για στενή συνεργασία του Ε.Μ.Π. και της κυπριακής μεταλλευτικής βιομηχανίας προς αμοιβαίο όφελος.

Οι ομιλίες που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και παρακολουθώντας τες αντελήφθησαν όλοι ο παρευρισκόμενοι γιατί η συγκεκριμένη ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Κ. Ξυδά, πέτυχαν αυτό που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα: μια καθετοποιημένη υδρομεταλλουργική μονάδα που αξιοποιεί τα φτωχά (χαλκούχα-χρυσοφόρα) κοιτάσματα (της Κύπρου) παράγοντας μεταλλικές αξίες.

[Επιμέλεια Π. Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!