9.3.18

Ο αρχαιο-μεταλλουργικός χώρος "ΑΣΚΛΗΠΙΑΚΟΝ" του Λαυρίου

Σχέδιο τμήματος του Ασκληπιακού, υπό Κ. Κονοφάγου
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό Αρχαιο-μεταλλουργικό χώρο που ανασκάφηκε κατά τα έτη 1976-78 από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αττικής και την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας του ΕΜΠ με την διεύθυνση του αείμνηστου καθηγητή Κ. Κονοφάγου σε συνεργασία με τους καθηγητές Γ. Παπαδημητρίου και Κ. Τσάιμου.

Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει εκπληκτικές αρχαιότητες και αξιοθέατα που αποτελούν δείγματα του ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ των αρχαίων μεταλλευτών του Λαυρίου. Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί διεξοδικά, από την  διδακτορική διατριβή της καθηγήτριας Κ. Τσάιμου (1988): "Εργασία και Ζωή στο Αρχαίο Λαύριο σε εγκατάσταση Εμπλουτισμού μεταλλευμάτων τον 4ον Αιώνα π.Χ". Διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π.

Κάνει εντύπωση η άρτια οργάνωση σε οικισμούς κοντά στα πλυντήρια, όπως υπήρχαν οικισμοί εργαζομένων κοντά στις μεταλλευτικές- μεταλλουργικές εγκαταστάσεις του 19ου -20ου αιώνα στο Λαύριο, αλλά όπως ισχύει και σήμερα σε πολλές μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Η πρώτη φωτογραφία αφορά σχέδιο τμήματος του Ασκληπιακού με δύο συγκροτήματα κατοικιών, γύρω από μία αυλή, με ανδρώνες, δωμάτια εστίασης, υπνοδωμάτια, αποθήκες λειοτριβημένου και εμπλουτισμένου μεταλλεύματος, κουζίνες, δωμάτια με εστίες για θέρμανση νερού για λουτήρες κ.α., κοντά σε πλυντήρια (με ροζ χρώμα) και σε υδατοδεξαμενές και πρόστερνα (με μπλε χρώμα)


Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει μία καθιστή μπανιέρα και δάπεδο με αδιάβροχο κονίαμα, για τους "ελεύθερους πολίτες", ενώ δίπλα υπάρχει χώρος λουτήρας (όπως το ντους) για τους εργαζόμενους.


Η τρίτη φωτογραφία δείχνει ένα ακάλυπτο αγωγό που οδηγούσε το νερό των λουτήρων προς τα πλυντήρια ώστε να ανακυκλώνεται το νερό και να μην χάνεται.

Σημειώνεται ότι στο Ασκληπιακόν βρέθηκε και η περίφημη μαρμάρινη επιγραφή “ΣΙΜΟΣ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΑΣΚ(Α)ΛΗΠΙΑΚΟΝ” που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λαυρίου. .

Ας δοθεί κάποτε η ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και στους ξένους επισκέπτες μας να θαυμάσουν και να διδαχθούν από την οργάνωση τα επιτεύγματα και τη δεινότητα των Αρχαίων Μεταλλευτών.

Καλό είναι να προσδοκούμε στην υποσχόμενη έλευση των επενδύσεων για να ορθοποδήσει η Χώρα, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θα μπορούσαμε να πραγματοποιούμε πιο εφικτούς στόχους όπως η ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του πολιτιστικού θησαυρού στο Ασκληπιακό που τον ανασκάψαμε και τον μελετήσαμε πριν από 40χρόνια!!!! και παραμένει κλειστός μέχρι σήμερα. Γιατί άραγε ;;; Δεν είναι επένδυση ανάπτυξης άραγε αυτή;;;. Και μάλιστα συμβάλλει στην παιδεία μας και προπάντων των παιδιών μας. Τι περιμένουμε;

[του Δρ. Δημήτρη Μπίτζιου]

Ασκληπιακόν, Αρχαίο Μεταλλουργικό Εργαστήριο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!