4.4.18

Ο ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, 2018

Ο ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, 2018

Ο ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, 2018

Χρήστος Καπράλος, Μνημείο πεσόντων στη μάχη της Ηλεκτρικής, 1948


Ο ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου τέθηκε σε λειτουργία το 1929 ως ο Κεντρικός Σταθμός για την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τη λειτουργία της βιομηχανίας και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.

Πιο γνωστός είναι ο συγκεκριμένος ηλεκτρικός σταθμός από την Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944, η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης για την υπεράσπιση των βασικών υποδομών της χώρας. Μαχητές του ΕΛΑΣ και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι πολέμησαν αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού από τους κατακτητές. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές.

Από το 2017 ο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου έπαυσε να λειτουργεί. Ουσιαστικά το 2012 ήταν η τελευταία φορά που η μονάδα του Αγίου Γεωργίου τέθηκε σε λειτουργία, απλά οι υπάλληλοι συνέχιζαν να πηγαίνουν στην εργασία τους μέχρι το 2017 (το εργοστάσιο βρισκόταν σε "ψυχρή εφεδρεία").

Μια επίσκεψη στον ιστορικό χώρο με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μου, μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά το «Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη της Ηλεκτρικής», έργο του 1948 του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης» που έχει επιμεληθεί το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, και, βέβαια, μέρος του ανενεργού εργοστασίου.

Ευχαριστίες στην ιστορικό Μαρία Μαυροειδή του Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!