1.7.18

Η "Νίκη της Σαμοθράκης" σμιλεύτηκε ξανά από ρομποτικό μηχάνημα....

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. 
Ενα άγαλμα, πιστό αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από λευκό μάρμαρο Θάσου, θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού της απουσίας του πρωτοτύπου.

Το αντίγραφο πρόκειται να παραδοθεί στο δήμο Σαμοθράκης, ολοκληρώνοντας μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον εκλιπόντα Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, και στην οποία συνέβαλλαν ο νυν Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αλλά και οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Επίσης το όλο εγχείρημα έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος 6,5 τόνους.

Το όλο εγχείρημα έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. 

Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου Θάσου αντοχής (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμά του.



Το επόμενο διάστημα (εκτιμάται εντός καλοκαιριού) η Νίκη θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. Αρχικά θα γίνει αποδοχή της δωρεάς του αγάλματος από την Περιφέρεια και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη και θα τοποθετηθεί με προσανατολισμό στο Μουσείο του Λούβρου. Εξετάζονται προτάσεις από την Περιφέρεια, τον δήμο Σαμοθράκης και την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί το άγαλμα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ή εντός του μουσείου, ή και στο λιμάνι του νησιού.

Το πρωτότυπο γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884.

Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π. Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.




Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

[Επιμέλεια: Πέτρος Τζεφέρης]


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!