14.7.18

Στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ στην γεωθερμία η ΗΛΕΚΤΩΡ (της Ελλάκτωρ)


Εν μέσω εσωτερικών διαξιφισμών στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας η Ηλέκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) στον τομέα της γεωθερμίας. Υπενθυμίζεται πάντως πως η θυγατρική του ομίλου βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατα για το γεγονός ότι κυπριακό κράτος επέβαλε ποινή αποκλεισμού 5 ετών από τα δημόσια έργα. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί πως έχει ήδη ενημερώσει τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική καταγγελία.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου καθώς «Υψηλότερα Προσφέρων» ανακηρύχθηκε η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και «Αναπληρωματικός Προσφέρων» η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. - Τέρνα ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.

Ο εταίρος θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση εταιρείας με σκοπό την ανάπτυξη Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ διαθέτει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας σε τέσσερεις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο - Κίμωλο - Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με τον στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Αναφορικά με τη Λέσβο, απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας που χρόνια τώρα ερευνά στην ευρύτερη περιοχή Στύψης-Αργένου. Οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί απ’ την εταιρεία, δείχνουν πως αρχικά η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια απ’ τη γεωθερμία θα είναι οκτώ μεγαβάτ, ενώ σταδιακά υπάρχει δυνατότητα η τιμή αυτή να αυξηθεί.

Εκτίμηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» είναι πως η επένδυση, που προϋπολογίζεται σε 30 με 35 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει σε περίοδο τριετίας απ’ την έναρξη των εργασιών.

Απ’ τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μ. Χλαμπουτάκης, το έργο που θα κατασκευαστεί, θα περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο, τη μονάδα με τις εγκαταστάσεις, που θα ολοκληρώνονται με δύο γεωτρήσεις. Η μία γεώτρηση είναι αυτή που θα μεταφέρει απ’ τη γη το γεωθερμικό ρευστό και η δεύτερη θα το επιστρέφει αφού προηγουμένως απ’ τη θερμότητά του παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!