16.4.19

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΜΗΝ ΚΟΒΕΤΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...

Θαυμάστε τα, μυρίστε τα, κρατήστε τα στη μνήμη σας ή/και φωτογραφίστε τα, αλλά μην τα παίρνετε μαζί σας. Δεν κάνετε καλό... («Ισπανικό Χωριό» Poble Espanyol, by P. Tzeferis)
Σε τοίχο στο χωριό Κάμπος της Τήνου. Τα άνθη –τα γεννητικά όργανα των φυτών– δεν πρέπει να κόβονται, αλλά να παραμένουν εκεί όπου απαντώνται, για να ολοκληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Φυτικά είδη με μικρούς πληθυσμούς ή είδη απειλούμενα με εξαφάνιση μπορεί να υποστούν σημαντική ζημία, ακόμα και με την αφαίρεση ενός άνθους.





Θα μπορούσε νάναι συμβολικό ως σύνθημα, και ως τέτοιο να χωρήσει εν προκειμένω, αναφερόμενο σε νοήματα κι αξίες που οφείλουν να προστατευτούν.

Όμως όχι, αυτή η ταπεινή, καλλιτεχνική μολοντούτο για τη λαϊκή αισθητική της επιγραφή, αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός, καθώς στο χωριό Κάμπος της Τήνου, όπως συμβαίνει και στ’ άλλα χωριά του νησιού, συνηθούν να κοσμούν τα σοκάκια του οικισμού με γλάστρες φυτών, που τις περιποιούνται οι ιδιοκτήτες των εκεί σπιτιών, στους οποίους κι ανήκουν, ενώ υπάρχει η ανάρμοστη συνήθεια -εξ’ ου και η επιγραφή- από τους επισκέπτες των θελκτικών τούτων παραδοσιακών τόπων να κόβουν τα άνθη των γλαστρών, για να τα απολαύσουν! 


Συλλογιζόμαστε γι’ αυτό: η πηγαία, η απλόχερη χειρονομία στην αισθητική του γηγενή ανθρώπου και η απόδοση στην ομορφιά του τόπου, πόσο ανάρμοστα κάμπτεται, πόσο ασυλλόγιστα προσβάλλεται από τον ανάγωγο επισκέπτη του, από τον μη σκεπτικό στη χάρη του άνθρωπο, που τον περιδιαβαίνει χωρίς να τον εννοεί και τον “σπουδάζει”!

Και, από την άλλη πλευρά: πόσο εύστοχα και διακριτικά τού υποδεικνύει το λάθος του ο προσβληθείς τοπιακός άνθρωπος!..

(αρχείο Αντώνιου Β. Καπετάνιου)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!