3.9.19

Η Στοά 80 Πλάκα Λαυρίου και το ρήγμα αποκόλλησης-ένας εκπληκτικός γεώτοπος

Συλλεκτικός - χάρτης των υπογείων των μεταλλευτικών εργασιών
 της περιοχής της Πλάκας της Γαλλικής εταιρείας (C.F.M.L) της
συλλογής του Η. Κατσαρού . Η στοά "80" Διεύθυνσης Ν-Β
σημειώνεται με κόκκινη γραμμή στο χάρτη. Κατά την επίσκεψή μας
 ακολουθήσαμε τη στοά προς Βορρά για περίπου 1300μ και μετά
ανεβήκαμε με κεκλιμένα σε ανώτερο επίπεδο (στο σχεδιάγραμμα
της στοάς σημειώνεται με κίτρινο κύκλο) οπότε και εντυπωσιαστήκαμε
από τους θαλάμους εκμετάλλευσης και το Ρήγμα Αποκόλλησης
στην οροφή της στοάς (δες φωτ.)
Δεν είναι υπερβολή. Εντυπωσιάστηκα με έναν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΓΕΩΤΟΠΟ. Είναι το ΡΗΓΜΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ που συναντήσαμε στην στοά “80 “ Αδάμι - Πλάκα Λαυρίου.

Το ΡΗΓΜΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ, που ευρίσκεται στην επαφή μεταξύ της Ανώτερης και της Κατώτερης Τεκτονικής Ενότητας της Λαυρεωτικής, συνδέεται με την εφελκυστική τεκτονική του Αιγαιακού χώρου και φαίνεται να ήταν ενεργό πριν από 12 έως 8 εκατομμύρια χρόνια

Αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ρηγμάτων που έχει έκταση πάνω από 100χλμ. Αναγνωρίστηκε και επισημάνθηκε η σημασία του από τον καθηγητή Ν. Σκαρπέλη 2007.

Στις εικόνες 1,2 και 3 το ΡΗΓΜΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ στο "ταβάνι" της στοάς “πάνω από τα κεφάλια μας “, ενώ στα κατάντι (υποκείμενο του ρήγματος) το Ανώτερο Μάρμαρο της Κατώτερης Τεκτονικής Ενότητας.

Στην εικόνα 4 μυλωνιτίωση του πετρώματος που υπόκειται (footwall) του ρήγματος. Στις εικόνες 5,6 και 7 “στύλοι” του Ανωτέρου Μαρμάρου που υπόκειται του ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗΣ με οξειδωμένη θειούχο πολυμεταλλική μεταλλοφορία (εικόνα 5), υπολείμματα θειούχου αργυρομολυβδουχου μεταλλοφορίας και σφαλερίτη (εικόνα 6) καθώς και χαλκοπυρίτη (εικόνα 7).







Στην εικόνα 8 η είσοδος της στοάς “80 “ Αδάμι – Πλάκα με τον διακεκριμένο επιστήμονα Μηχανικό Μεταλλείων και λέκτορα του Πολυτεχνείου του Freiberg Δρ. Γ, Μπαράκο .

Στην εικόνα 9 ο αρχηγός της αποστολής μας Η. Κατσαρός γνώστης και εξερευνητής κάθε υπόγειας μεταλλευτικής γωνιάς του Λαυρίου, απορροφημένος στην αναζήτηση των ορυκτών και τέλος στην εικόνα 10 με τον Δρ. Γ. Μπαράκο προσπαθούμε να " συλλέξουμε" μετάλλευμα από ένα "λούκι" της δεκαετίας του ‘50-’60 !!!!!!!.

Η γεωλογία περιοχής Λαυρίου και το ρήγμα αποκόλλησης των κύριων τεκτονικών ενοτήτων Λαυρεωτικής


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!