26.7.20

Οι Διόσκουροι και οι Κροκεές...

Ανάγλυφη  εικόνα των Διόσκουρων σκαλισμένη σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία ανακαλύφθηκε σε
σύγχρονες ανασκαφές, διακοσμεί σήμερα την βρύση στην κεντρική πλατεία.
Οι Κροκεές είναι από τις πιο ιστορικές κωμοπόλεις της Λακωνίας και το όνομα τους προέρχεται από ένα μοναδικό παγκοσμίως πέτρωμα, τον Κροκεάτη λίθο. Ο Κροκεάτης λίθος είναι ηφαιστειακό βαθυπράσινο πέτρωμα που μοιάζει με ψηφιδωτό και παρότι είναι πολύ δύσκολο να κατεργασθεί, χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πολυτελέστατων αγγείων και την διακόσμηση λουτρών, όπως τα λουτρά της αρχαίας Κορίνθου. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για την διακόσμηση κτιρίων και εκκλησιών, όπως του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωσταντινούπολη και του Αγίου Παύλου στην Ρώμη. Ο Κροκεάτης λίθος κοσμεί επίσης τον απλό τάφο των τριακοσίων Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες.

Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι Προστάτες των αρχαίων Κροκεών ήταν οι Διόσκουροι (γιοι του Δία), ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Ανάγλυφη πλάκα των Διόσκουρων σκαλισμένη σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία ανακαλύφθηκε σε σύγχρονες ανασκαφές, διακοσμεί σήμερα την βρύση στην κεντρική πλατεία.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!