11.8.20

Αλλο "ΑΟΖ", άλλο "Υφαλοκρηπίδα", άλλο "Χωρικά" και άλλο "Διεθνή" ύδατα...

Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS που απλώνει τα καλώδιά του, το κάνει εκ του ασφαλούς χωρίς να παραβιάζει τίποτε ουσιαστικά. Οσο δεν μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα και όσο δεν επιχειρεί να παραβιάσει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα κάνοντας έρευνες εκεί αλλά παραμένει στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ, δεν παραβιάζει στην εθνική μας κυριαρχία.

Ας πούμε κάτι με απλά λόγια, όσο απλά γίνεται : άλλο "ΑΟΖ", άλλο "Υφαλοκρηπίδα", άλλο "Χωρικά" και άλλο "Διεθνή" ύδατα.. 

Τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα. Είναι τμήμα με πλήρη κυριαρχία. Ελλάδα και Τουρκία, αν και έχουν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καμία από τις δύο χώρες δεν το έχει ασκήσει, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν τον κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων. Η "Υφαλοκρηπίδα " αναφέρεται στο βυθό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκτείνεται σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος όπου ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές ή τα νησιά/βραχονησίδες κλπ... Η ΑΟΖ, όταν έχει ανακηρυχθεί, περιλαμβάνει και το τμήμα της θάλασσας έως την επιφάνεια του νερού. Οτι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, αποτελεί Διεθνή Υδατα. Και κάτι ακόμη: η υφαλοκρηπίδα υπάρχει a-priori, ενώ η ΑΟΖ θέλει ανακήρυξη.

Συνεπώς το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS που απλώνει τα καλώδιά του, το κάνει εκ του ασφαλούς χωρίς να παραβιάζει τίποτε ουσιαστικά. Οσο δεν μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα και όσο δεν επιχειρεί να παραβιάσει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα κάνοντας έρευνες εκεί αλλά παραμένει στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ δεν παραβιάζει στην εθνική μας κυριαρχία. Αλλωστε εκεί που προ ημερών ανακηρύχθηκε ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) ουδόλως ακούμπησε... Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν σε αυτά που λέμε και γράφουμε όλοι οι ελληναράδες.. Ας αφήσουμε την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να χειριστεί το θέμα και ας μην προτρέχουμε, όπως κάνουμε συνήθως, σχολιάζοντας και προδικάζοντας, ως εν δυνάμει πρωθυπουργοί...


2 comments:

Αντώνης είπε...

Τα κύματα που εκπέμπουν από τα καλώδια που ανακλώνται δηλαδή από ποιο βυθό ή υφαλοκρηπίδα ανακλώνται? Μήπως την ελληνική? Ας σταματήσουμε πλέον τη συνεχή υποχωρητική- ραγιάδικη πολιτική και να σταματήσουμε απλά να έχουμε το δεύτερο λόγο στο παιχνίδι που παιζεται ως δήθεν ειρηνιστές- βολεψάκηδες και ας περάσουμε σε μια ενεργή εξωτερική πολιτική έχοντας τον πρώτο λόγο των κινήσεων. Αυτή θα είναι η αρχή της ανεξαρτησίας μας. Οτιδήποτε άλλο δε θα έχει μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Η Μεσόγειος ανήκει στα ψάρια

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!