5.8.07

Λατομεία και Περιβάλλον...: πόσο "βιώσιμη" είναι η σχέση τους;








Μπορεί η διαχείριση του Ορυκτού Πλούτου να γίνει με όρους βιώσιμης ανάπτυξης ή πάντα τα λατομεία θα αποτελούν "κόκκινο πανί" για κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας;





Δες επίσης άρθρο με τίτλο «Διαχείριση του ελληνικού ορυκτού πλούτου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης: Ποιος νοιάζεται αλλά και ποιος μπορεί;»
Μεταλλειολογικά-Μεταλλουργικά Χρονικά, τόμος 15, τεύχος 2, Ιαν-Ιούν 2005, σελ. 75-94.


δες πλήρες άρθρο

δες επίσης για τους αρχαίους κούρους της Νάξου που λαξεύονταν εντός των λατομείων

3 comments:

o βασιλιάς του δάσους είπε...

na ise kala adefe....
se parakoloutho..kai se exo kai link..to lipitero einai pos oloi gia tin agapi milane kai gia to perivalon milane....kai i gh petheni..kai o anthropos apanthropa akoma energh..
sinexiste..akolouthoume.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Εγώ βέβαια γνωρίζω πολύ καλά από που προέρχονται οι φωτογραφίες... ας αφήσω τους υπόλοιπους να μαντέψουν.

Όμως, η "συμβίωση σε βάθος χρόνου" για την οποία μιλάς, στο συγκεκριμένο τόπο δεν είναι ιδιαίτερα ομαλή, και όσο περνάνε τα χρόνια τόσο λιγότερο ομαλή γίνεται.

Η κατάσταση αποσταθεροποιείται καθώς το μέσο βιοτικό και διανοητικό επίπεδο των κατοίκων αυτού του τόπου αυξάνει, και καθώς όλο και μεγαλύτερη μερίδα τους αποκτούν ασχολίες τέτοιες ώστε ο βιοπορισμός τους να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Είναι εξωφρενικό το τι ανεχόντουσαν οι κάτοικοι του τόπου αυτού από τις μεταλλευτικές εταιρείες πριν από τριάντα χρόνια, και αυτά που ανέχονται ακόμα σήμερα πιστεύω πως θα φαντάζουν εξωφρενικά σε τριάντα χρόνια από τώρα.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

φυσικά και συμφωνώ..
όμως η ουσία βρίσκεται στον να μπορεις να δεις τα πράγματα και από τις δύο μεριές. Να τα φέρεις οσο κοντά γίνεται και να τα ισορροπίσεις αν και οσο γίνεται..
Δηλ., για παράδειγμα, το να μην "βγάλεις" καθόλου τον μπεντονίτη και τον αφήσεις για τις μελλοντικές γενιές που ενδεχομένως να μην τον χρειάζονται έχει κόστος και αυτό πρέπει να συγκριθεί -πάντα εντος των πλαισίων της βιωσιμης αναπτυξης -με την τουριστική μονάδα που θα κάνεις στην ίδια θέση (και την συνακολουθη ρύπανση από αυτήν) ή το "αειφόρο τίποτε" αν δεν κάνεις τίποτε..
Σε καθε περίπτωση, μπορεις να δεις το πλήρες αρθρο , όπου το θέμα εκτίθεται πιο συνολικά..
Πάντως, αγαπώ τον τόπο σου που ειναι ευλογημένος..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!