13.8.07

Το ρέψιμο της ...αγελάδας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου: μια "υποκριτική" πραγματικότητα..


Βρήκαμε επιτέλους τον μεγάλο ρυπαντή.. που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κάθε αγελάδα παράγει καθημερινά 100-200 λίτρα μεθανίου, με το ..ρέψιμό της που ειναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης στο στομάχι της.. Είναι γνωστό ότι τα βοοειδή και τα πρόβατα τρέφονται με φυτά τα οποία υφίστανται ζύμωση στο στομάχι τους, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται μεθάνιο κατά την διαδικασία της εκπνοής.
Ομως, το μεθάνιο (CH4) αποτελεί το δραστικότερο αέριο θερμοκηπίου, 23φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), συμβάλοντας έτσι στο γνωστό φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη δίαιτα στην οποία πρέπει να υποβληθούν τα συμπαθή τετράποδα.

Πρόκειται για γεγονός που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και άμεση δράση μέσω ...διαίτης ή απλώς ...υποκριτική πραγματικότητα από τις γνωστές κασσάνδρες της επιστημονικής κοινότητας που δανείζονται θεματολογία από τις τηλεοπτικές κασσάνδρες; Ιδομεν!


Για εκείνους που θέλουν να εχουν μια συνολική εικόνα, υπενθυμίζεται ότι στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες από τις οποίες παράγεται μεθάνιο ανήκουν, εκτός από το ...ρέψιμο της αγελάδας και τη κτηνοτροφία γενικότερα, η καύση των ορυκτών καυσίμων, η ορυζοκαλλιέργεια (στους πλημμυρισμένους ορυζώνες προκαλείται αναερόβια – χωρίς οξυγόνο – αποσύνθεση οργανικής ύλης στο έδαφος και δημιουργούνται εκπομπές μεθανίου), η διαχείριση των αποβλήτων (εξαιτίας πάλι αποσύνθεσης οργανικής ύλης) κ.α.

Και βεβαίως για να μην ξεχνιόμαστε, το κύριο αέριο θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με γνώμονα τουλάχιστον την ποσότητα, αφού αντιπροσωπεύει το 80% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ και κύρια πηγή για την παραγωγή του η καύση των ορυκτών καυσίμων (με τη σειρά άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είτε για την παραγωγή ενέργειας είτε κυρίως για τον τομέα των μεταφορών (βενζίνη, πετρέλαιο ντίζελ, κηροζίνη κλπ) ο οποίος "ενοχοποιείται" για το κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα..

Και φυσικά όι μεταφορές, δηλαδή κυρίως τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, ειναι "υπεύθυνες" και για άλλους ρύπους οπως διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα, πτητικών οργανικών ενώσεων και σωματιδίων, που όλα μαζί ρυπαίνουν το περιβάλλον και συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δυστυχώς, δεν ακούσαμε να ασχολείται κανεις σοβαρά με τον δραστικό περιορισμό, λ.χ. των αεροπορικών μεταφορών, που φέρουν τεράστια ευθύνη για τη ρύπανση και υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας. Αντίθετα, τα αεροπλάνα ούτε καν αναφέρονται ως μείζων ρυπαντής, ενώ αντίθετα ευνοούνται σκανδαλωδώς με την πλήρη φορολογική απαλλαγή της βενζίνης που χρησιμοποιούν...

Ολοι, ακτιβιστές οικολόγοι ή μη, οικολογούντες ή τηλεσχολιάζοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, καταγγέλλουν κυρίως τη βιομηχανία ως κύριο υπεύθυνο της ρύπανσης και φυσικά αν ήξεραν για την αγελάδα ορισμένοι από αυτούς θα την ειχαν αναγάγει σε ...αποδιοπομπαίο τράγο του περιβάλλοντος.
Αυτά για να μπούν κάποια πράγματα στη θέση τους!


[Πέτρος Τζεφέρης]

9 comments:

o βασιλιάς του δάσους είπε...

poso dikeo exeis..
ma i siniditotita ton anthropon aderfe kathodigite sto na''pername emeis kala ederfe''
xoris na vlepoume oi tifloi pos oxi mono to fenomeno tou thermokipiou..ma kai oi trofes einai xoreis sperma..ta panta einai metalagmena,
tha prepei na organothoume telika..pernao stin meleti mou sixna apo to sait kai diavazo to post....ma pono dioti vlepo tin anesthisia ton mploggers ..
foni voontos en ti erimo..

an den ipirxe i elia to sitari kai to stafili..to genos ton anthropon tha eixai katastrafi..
ta mesogiaka krati akoma kratane ton sporo ton trofimon...ma kai afta me tin paggosmiopoihsei katastrefonte arga kai stathera...

sinexiste to agio ergo sas.
akolouthoume..

efxaristo dia tin filoksenia sas.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

σες ευχαριστώ βασιλιά..
συντομα ετοιμαζουμε κατι και για τα "εμπορικά" τρόφιμα..

o βασιλιάς του δάσους είπε...

me endiaferon tha sas stirikso kai sto sait mou..
na eisaste oloi kala..
akolouthoume!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστούμε πολύ wasilia!! να σαι πάντα καλά και συ και το όμορφο site σου!!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Ενδιαφέρον, κυρίως ο επίλογος. Πόση αλήθεια έκρυβε...

Aντώνης είπε...

Καλώς σε βρίσκω!

Δεν αφήνουμε τα χνώτα των αγελάδων κι ας σκεφτούμε μήπως τα δικά μας είναι αυτά που μυρίζουν περισσότερο;

Ανώνυμος είπε...

@pavlo...τόσες και τόσες πικρές και μεγάλες αλήθειες δυστυχώς οι περισσότερες καλά καταχωνιασμένες !!

@ Αντώνη καλώς μας ήρθες. Ετσι είναι! Οι δικές μας μικρές και βολικές αλήθειες ειναι που μας ρημάζουν σ'ολα τα επίπεδα! το βόλεμα!!

If...ιγένεια είπε...

Πρέπει να αρχίσουμε να συμβάλουμε όλοι μας νομίζω.. ο καθένας όσο και οπως μπορεί. Την καλησπέρα μου.

0comments είπε...

porca vaca!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!