8.8.07

Δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα: μια "προσωρινή" λύση στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης

To διοξείδιο του άνθρακα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην υπερθέρμανση του πλανήτη από όλα τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου μιας και αντιστοιχεί στο 80% και πλέον του συνόλου των εκπομπών. Είναι ο κακός δαίμονας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκύπτει κυρίως οταν καίμε ορυκτά καύσιμα (καρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο..) στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αλλά και στα αυτοκίνητά μας, στα αεροπλάνα μας και στα σπίτια μας, όταν "καίμε" ηθελητά ή αθέλητα τα δάση μας ακομη κι οταν αναπνέουμε ή σωστότερα εκπνέουμε. Ακόμη και το "ρέψιμο" της αγελάδας συνεισφέρει αλλά αυτό θα το δούμε σε ξεχωριστό θέμα..όταν βρεθεί λίγος χρόνος..

Με τις τεχνολογίες δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (τεχνολογίες CCS -Carbon Capture and Storage) επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών του συγκεκριμένου αερίου θερμοκηπίου, με παράπλευρες απώλειες στην αποδοτικότητα του σταθμού παραγωγής. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξακολουθήσει μεταφορά και ασφαλής αποθήκευση του αερίου (εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες της τάξης εκατομμυρίων τόνων ετησίως) σε κατάλληλους υπόγειους γεωλογικούς ταμιευτήρες.

Τα πραγματικά κόστη εφαρμογής μιας τέτοιας τεχνολογίας (αθροιστικά κόστος δέσμευσης, συμπίεσης, μεταφοράς και αποθήκευσης), με τα σημερινά δεδομένα, κυμαίνονται μέχρι 70 ευρώ ανά τόνο αερίου, επιβαρύνοντας σημαντικά την τιμή της κιλοβατώρας και το κόστος για τον τελικό καταναλωτή και καθιστώντας προς το παρόν απαγορευτικά δαπανηρή την ευρείας κλίμακας χρήση αυτών τεχνολογιών.

Πέραν του σημαντικού κόστους, θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση του κινδύνου διαρροής του αερίου κατά την μεταφορά και αποθήκευση σε γεωλογικούς σχηματισμούς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δυστυχώς, δεν είναι απόλυτα εγγυημένη η στεγανότητα αυτών των σχηματισμών στο διηνεκές, πολύ περισσότερο δε αυτών που αφορούν σεισμογενή χώρα.Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα επανέλθω με στοιχεία που αφορούν μια ενδεχόμενη προσπάθεια εφαρμογής των τεχνολογιών CCS στη Χώρα μας॥η οποία ως γνωστόν, αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγό χώρα στην Ευρώπη (μετά τη Γερμανία) με σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κυρίως λόγω των χαμηλών βαθμών απόδοσης των λιγνιτικών σταθμών।

[Τζεφέρης Πέτρος]

1 comments:

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Ενδιαφέρον το άρθρο, αν και φαίνεται λίγο ουτοπικό στην εφαρμογή του.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!