20.10.07

Η πρώτη κατοικία στη Ελλάδα με γεωθερμικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού..

Τα ηλιογεωθερμικά συστήματα αποτελούν πλέον μια εφαρμοσμένη τεχνολογία με αρκετές εφαρμογές (τόσο ανοικτών όσο και κλειστών συστημάτων) σε ολη την ελλάδα και αρκετές εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα.

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και στης σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης του εξοπλισμού, το γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 70% της ετήσιας διαπάνης σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης-ψύξης।
Aν μάλιστα συνδυαστούν και με άλλες μεθόδους εξοικονόμισης ενέργειας, με σωστή εξαρχής σχεδίαση και εφαρμογή, τότε αποτελούν μια συμφέρουσα από οικονομικής άποψης επένδυση.

Και φυσικά στηρίζονται σε μια πηγή ενέργειας ανανεώσιμη και φιλική στο περιβάλλον (σημαντική μείωση των εκπομπών του CO2 και μηδενική οπτική όχληση).

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται πανω από 20 χρονια σε κράτη όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία.

Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την αντικατάσταση των κλιματιστικών, αφού φυσικά εξετάσουμε επίσης σοβαρά τα οικονομικά μια τέτοιας λύσης, σε βάθος χρόνου..



Πότε ομως και από ποιούςέγινε η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα;

Δείτε στο παρακάτω αρθρο του κ. Πέτρου Τζεφέρη, από το Περισκόπιο της Επιστήμης (δεκαετία, 90)















5 comments:

KitsosMitsos είπε...

Άλλη εναλλακτική μορφή. Κάτι σε κεντρικό σχεδιασμό γίνεται επί του θέματος;

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Μακάρι να ξεφυτρώσουν πολλές τέτοιες κατοικίες.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα
Διάβασα τώρα το κείμενο για τη γεωθερμία. Είμαι ένας από αυτούς που έχει το γεωθερμικό σύστημα ψύξης - θέρμανσης και ζεστού νερού. Το σπίτι είναι καινούργιο και μπήκα στις αρχές Απρίλη. "Θερμαίνονται" 160 τετραγωνικά περίπου με ενδοδαπέδια μορφή. Έχω τρεις γεωτρήσεις των 70 μέτρων κλειστού τύπου (δεν χρησιμοποιώ νερό από το έδαφος). Στη Λαμία που ζω είναι άλλοι οκτώ που έχουν το ίδιο σύστημα, αυτούς ξέρω, ίσως να είναι κι άλλοι. Τα μηχανήματα είναι ελβετικά και εκτός από τον επιβλέποντα μηχανικό και εργολάβο της κατασκευής, ήρθε από την Ελβετία ειδικός μηχανικός να κάνει την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία. Αυτό που για πολλούς είναι απαγορευτικό είναι το κόστος, το οποίο είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τη συμβατική λύση του καλοριφέρ. Βέβαια αυτό είναι σχετικό γιατί σε 5-6 χρόνια προβλέπεται να κάνει κανείς απόσβεση. Εμένα μαζί με την ενδοδαπέδια λύση (δεν υπάρχουν επιφανειακά σωλήνες και σώματα) και το ζεστό νερό, μου στοίχισε περίπου 30.000 ευρώ. Μια συμβατική λύση θα ήταν γύρω στις 12-13 χιλιάδες
Με ενδιαφέρει να κάνουμε, αν υπάρχουν κι άλλοι, ένα δίκτυο χρηστών γεωθερμίας.... είναι πολύ σημαντικό να δούμε τα προβλήματα αλλά και την εξέλιξη της μεθόδου στην Ελλάδα στα πλαίσια και της εναλλακτικής μορφής ενέργειας και της απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τον καυστήρα
φιλικά
Στέφανος

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας.

Στέφανε, πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και αναμένουμε αν τυχόν υπάρχουν προβλήματα ή δυσλειτουργίες να μας ενημερώσεις.
Για το δίκτυο χρηστών συμφωνούμε απόλυτα.Μονο ετσι θα αναδειχθεί σωστά το θέμα και θα επιλυθούν τυχόν προβλήματα. Οι εταιρείες που αναφέρω ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν.

Φιλε, kitsosmitsos ξερουμε την ευαισθησία σου, όμως ως γνωστόν πολύ λίγα πράγματα σχεδιάζονται εδω σε κεντρικό επίπεδο.

Το σίγουρο ειναι οτι η γεωθερμία αφου περιελήφθη και επίσημα (με τον νομο για τις ΑΠΕ) στις ανανεώσιμες πηγές, είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες του Δ ΚΠΣ.

o βασιλιάς του δάσους είπε...

ti oreo kai praktiko...
enimerosei xriazete pistevo..poli thetiko fenete.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!