15.10.07

Κρύο-κρύο! καιρός για καλούς ...διαχειριστές στις πολυκατοικίες!!




Και μια και o χειμών μας χτυπά εμφανώς πλέον σήμερα την πορτούλα μας και έχοντας τη διαχείριση της πολυκατοικίας μου 5 χρόνια τώρα , να σας θυμίσω:

Η σπατάλη ενέργειας στα κτίρια ξεπερνά το 50% της κατανάλωσής τους!
Σωστή και τακτική (ανά έτος) συντήρηση του καυστήρα /λέβητα , για καλύτερη λειτουργία ,μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος και (τελικά)οικονομία στην τσέπη μας!!
Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ένας στους δύο λέβητες δε συντηρείται καν με αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία καυσαερίων που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον και αφετέρου την μικρή αποδοτικότητα που επιδρά άμεσα στην κατανάλωση του καυσίμου και φυσικά στην τσέπη μας..


Αλλάξτε ( ή προτείνετε στο διαχειριστή της δικής σας πολυκατοικίας ) να αντικαταστήσει όλες τις κοινόχρηστες λάμπες με οικονομικές των 20W & 18W . Φροντίστε να σβήνουν τα φώτα όταν ξημερώσει και για σιγουριά τοποθετήστε στον κοινόχρηστο φωτισμό ένα χρονοδιακόπτη ή ένα φωτοκύτταρο.


Ο κοινόχρηστος φωτισμός δεν ειναι για κατάχρηση, αλλά για κοινόχρηση!


Το οικονομικό όφελος από τη χρήση ενός οικονομικού λαμπτήρα 20W στις 12.000 ώρες (ή 50 ημέρες) λειτουργίας ανέρχεται σε € 80 !


Σημειωτέον επίσης, οτι εδω στην ελλάδα οι οικονομικοί μη συμβατικοί λαμπτήρες ειναι και πολύ φτηνότεροι απ΄ότι στις αγορές της ΕΕ.


Φροντίστε τις τυχόν "διαρροές" θέρμανσης στα διαμερίσματά σας. Πόρτες με μεγάλο κενό, παράθυρα που δεν κλείνουν σωστά ή μένουν (απο συνήθεια) μισάνοιχτα, είναι υπευθυνα για την απώλεια θέρμανσης του σπιτιού σας , και συνέπεια καταρχήν στην τσέπη σας αλλα και σαφώς στην σπατάλη ενέργειας.



Ρυθμίστε το θερμοστάτη του καλοριφέρ σε χαμηλή θερμοκρασία (19-20 oC) και αφήστε το μόνιμα εκεί. Φροντίστε να κλείνετε τις πορτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και χαμηλώστε το διακόπτη του σώματος του καλοριφέρ σε αυτά.



Μονώστε κατάλληλα τα φθαρμένα προστατευτικά των σωλήνων μεταφοράς νερού των ηλιακών θερμοσιφώνων ( πχ με ελαστικό ISOPIPE ) ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θερμότητας. Συντηρήστε (ή και αλλάξετε ) το ανόδιο μαγνησίου του ηλιακού, που συνήθως πιανει "πουρί" και μειώνεται η ωφέλιμη επιφάνειά του και συνακόλουθα η αποδοτικότητά του.





Αφήνουμε στους ειδικούς τα θέματα για την πολυσυζητημένη Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (τελευταία ισως ευκαιρία για την εφαρμογή της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα) και την οδηγία 91 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μας έχει "χαρίσει' αρκετές ..."αιτιολογημένες γνώμες" ante portas στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:



http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/ktiria_intro.htm






Εμεις θυμόμαστε οτι η ενέργεια εχει ενα σημαντικό μειονέκτημα: δεν ειναι ορατή (οπως πχ. το νερό) και συνεπώς είναι πολύ εύκολο να την κατασπαταλάμε και να την πληρώνουμε αδρά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα..


Για το πετρέλαιο, ελπίζω να μην σας έχουν αφήσει την παραμικρή απορία, οι τηλεοπτικές κασσάνδρες... Ελπίζω ομως καλύτερα, να έχετε φυσικό αέριο και να μην χρειάζεται να αγοράσετε πετρέλαιο!

και για όσους έχετε την τύχη να διαθέτετε τζάκι μην το αφήνετε για διακόσμηση, είναι τόσο κρίμα!! Τα ξύλα που τρίζουν στο τζάκι είναι απίστευτη παρέα , δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής !! και αν φροντίσετε για την έγκαιρη προμήθεια τους, μπορεί να αποβεί και οικονομικότερο μέσο..


Καλό χειμώνα!


[Πέτρος Τζεφέρης] + {αναπνοή}

2 comments:

KitsosMitsos είπε...

Χρήσιμη και κατατοπιστική ανάρτηση. Το λέω συχνά: η δύναμη είναι στα χέρια μας και μόνο εκεί.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Να σαι καλά για την ενημέρωση. Κάποια δεν τα ήξερα

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!