9.10.07

Hightech trash: η σκοτεινή πλευρά της ψηφιακής εποχής...

Συγνώμη κύριοι, αλλά αυτό δεν ονομάζεται ανακύκλωση..

Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα της οποίας ολόκληρες επαρχίες, ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων , οι εικόνες μόνο ευχάριστες δεν είναι.


Ούτε για την Κίνα που ετοιμάζεται να δεχθεί σε λίγους μήνες «τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και της ανθρωπότητας», τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε για τον «ανεπτυγμένο» δυτικό μας πολιτισμό, που φροντίζει να σπρώχνει στα κρυφά τα τοξικά του απόβλητα, κάτω από το φτηνό χαλί των υπο-ανάπτυξη χωρών.

Σήμερα είναι φθηνότερο να αγοράσεις έναν νέο υπολογιστή από το να αναβαθμίσεις τον παλιό. Ξερετε ομως γιατί? Γιατί ο παλιός αντί να μπαίνει σε ενα αρκετά δαπανηρό πρόγραμμα ανακύκλωσης απλώς μπαίνει σε φτηνό, πάμφτηνο νεκροταφείο!

Που παει ο υπολογιστής μας όταν "πεθάνει" λοιπόν;

Πάει στην Guiyu , στην Καντόνα της Νότιας Κίνας, μια περιοχή που θεωρείται ως το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρονικών υπολογιστών στον πλανήτη. Οι άνθρωποι αποκαλούν την Γκουιγιού «Πόλη των Σκουπιδιών».
Όλη η πόλη μοιάζει με μια τεράστια ψηφιακή χωματερή. Πάνω της στρατιές εξαθλιωμένων εργατών, άντρες γυναίκες και ανήλικα παιδιά έχουν στήσει μικρές παράγκες σχηματίζοντας νέα χωριά. Οι περισσότεροι είναι εσωτερικοί μετανάστες που παράτησαν τα σπίτια και τη γη τους στην επαρχία και ήρθαν να δουλέψουν στην νέα κερδοφόρα βιομηχανία προς 1,50 δολάριο την μέρα. Ολη τη μέρα, μαζεύουν καλώδια, σφυροκοπούν εκτυπωτές, σπάνε οθόνες, καίνε πλακέτες και ξεχωρίζουν τσιπς με γυμνά χέρια.

Επίσης παει στην ινδία (ακόμη και μέσα στο Νέο Δελχί στις περιοχές Mandoli, Sader Bazar, Kanti Nagar Extension, Old Sealampur και Turkmangate) και το Πακιστάν (Karachi) όπου οι συνθήκες εργασίες είναι ακόμη περισσότερο ανεξέλεχτες και εξοντωτικές για τον άνθρωπο.

Η πρωτόγονη διαδικασία θανάτωσης του μηχανήματος-φετίχ του σύγχρονου δυτικού κόσμου, απελευθερώνει βαριά μέταλλα που εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα και προκαλούν καρκίνους. Δυστυχώς ο βαθμος της πραγματικής ανακύκλώσης, δηλ. της διαλογής και επαναχρησιμοποίησης υλικών ειναι σχετικά μικρός. Ο ενταφιασμός των υπολογιστών μολύνει το έδαφος και το νερό των ποταμών με κάδμιο, υδράργυρο, χρώμιο, χαλκό, πυρίτιο, κοβάλτιο, κάδμιο, βηρύλιο. Το τελείως ανεξέλεγχτο "κάψιμο" καλωδίων κλπ. κανει τον αέρα να αναδύει μια βαριά τοξική οσμή.

Ο τοπικός γιατρός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δεκάδες ασθένειες που πλήττουν τον πληθυσμό με φτηνά φάρμακα της δυτικής ιατρικής και με παραδοσιακά βότανα.
«Οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι στα ύψη», λέει. «Πολύ συχνά ο κόσμος υποφέρει από φυματίωση. Αλλά και από καρκίνο του συκωτιού, καρκίνο του στομάχου, καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο του λάρυγγα, ο οποίος είναι μια συνηθισμένη αρρώστια σε αυτή την περιοχή.»Ο ανεπτυγμένος μας δυτικός πολιτισμός, κατά πάγια τακτική του, φροντίζει να σπρώχνει στα κρυφά τα τοξικά του απόβλητα κάτω από το φτηνό χαλί των υπό ανάπτυξη χωρών. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής Συνθήκη Μπάσελ απαγορεύει την εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (δηλαδή τα πιο τεχνολογικώς ανεπτυγμένα έθνη) έχουν αρνηθεί να την υπογράψουν.

Αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επικυρώσει την συνθήκη, φεύγουν διαρκώς φορτία προς την Κίνα παράνομα. Σε ελέγχους που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2007 σε λιμάνια και οδικές αρτηρίες της Ευρώπης εντοπίστηκαν 84 λαθραία φορτία επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Την ίδια ώρα οι κινέζικες αρχές εθελοτυφλούν παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή των αποβλήτων με νόμο από το 2002. Ο λόγοι είναι δύο: Εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν από την ανακύκλωση, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι χρηματίζονται για να κλείσουν το στόμα τους. Οι μεγάλες πολυεθνικές κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών γνωρίζουν καλά τις επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άλλωστε ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους, που την δεκαετία του 70 στη Silicon Valley, έπεσαν πρώτοι θύματα των τοξικών ουσιών, εμφανίζοντας καρκίνους διαφόρων μορφών.

Οι οικολογικές οργανώσεις πιέζουν ώστε οι κατασκευάστριες εταιρείες να φτιάξουν οικολογικούς υπολογιστές χωρίς τοξικές ουσίες και το σημαντικότερο να είναι υπεύθυνες για τον πλήρη κύκλο ζωής του προϊόντος που πουλάνε.


Όταν ο υπολογιστής πάψει να είναι ενεργός, οι εταιρείες θα πρέπει να τον πάρουν πίσω να τον ανακυκλώσουν και να διαχειριστούν τις τοξικές ουσίες, κάτι το οποίο κοστίζει πολύ.

Μόνο στις ΗΠΑ, 315 εκατομμύρια υπολογιστές είναι ήδη, ή θα θεωρηθούν σύντομα, απαρχαιωμένοι. Το 2009, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς των ηλεκτρονικών αποβλήτων αναμένεται να αγγίξει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως το 2010 η ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάνει τα 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το κόστος ανακύκλωσης με καθαρές τεχνολογίες εκτιμάται αυτή τη στιγμή δυσανάλογα υπέρογκο, αν υπολογίσει κανείς και την έρευνα που πρέπει να προηγηθεί. Ετσι προτιμάται η φθηνότερη λύση.. με 2 δολάρια ανακυκλώνεις (=θάβεις) περισσότερα από ενα κομπιούτερ στην γκουιγιού...

Χίλια μπράβο και χίλια βραβεία στον "Εξάντα" που συμμετέχοντας στο 13ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με το ντοκυμαντέρ "Ψηφιακά Νεκροταφεία" βγάζει στον αέρα το γεγονός και μας κανει να θυμηθούμε κι εμεις μια ιστορία που δεν ειναι και τόσο νέα...

Αν και ειναι προφανές οτι οι διαδρομές της στρεβλής ανάπτυξης και της ... "οικονομικής" ανακύκλωσης θα συνεχίζουν να ακολουθούνται για πολύ ακόμη...

Μπορούμε, εμεις οι απλοί πολίτες, να κάνουμε τίποτε;

Πρώτο να σκεφτούμε. Η Γη δεν έχει απεριόριστα αποθέματα σε πρώτες ύλες και η ανακύκλωση δεν θα μπορεί να παρέχει τις απαιτούμενες ποσότητες πρώτων υλών για πάντα. Η συνεχιζόμενη για πάντα τεχνολογική ανάπτυξη είναι μια ουτοπία..Γι'αυτό ας μην είμαστε τόσο σπάταλοι με τις ηλεκτρικές συσκευές και να μην τις αντικαθιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το γλυπτό WEEE Man (Waste Electrical and Electronic Equipment Man) αποτελείται από όσες ηλεκτρικές συσκευές θα πετάξουμε σε μια ζωή..

Δεύτερον, να δούμε ποιοί κανουν ανακύκλωση (και όχι εξαγωγή προς τρίτες χώρες) ηλεκτρονικών σκουπιδιών στην περιοχή μας και να απευθυνθούμε εκει..

[Πέτρος Τζεφέρης]

Χρήσιμες πληροφορίες:

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.:Ανακύκλωση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GeoNatural

E waste


6 σχόλια:

[οικολογούντες] είπε...

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το άρθρο, ενημερωτικό και χρήσιμο προς πάσα κατεύθυνση!!

Ετσι ανακυκλώνω και γω! πετάω τα σκουπίδια στο σπίτι του διπλανου...λες και δεν ειναι και κει σπίτι μας!! Η παλιά γνωστή συνταγή του στρουθοκαμηλισμού!΄

αναπνοή

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι στο Guiyu ούτε κάν πλένονται με το νερό της γεώτρησης: http://www.greenpeace.org/international/news/e-waste-china-toxic-pollution-230707 . Το θέμα είναι όμως ότι στις ΗΠΑ το 50% με 80% των ηλεκτρονικών σκουπιδιών e-waste που συλλέγονται στο όνομα της ανακύκλωσης, στην πράξη βγαίνουν εκτός των συνόρων της χώρας... Αυτή είναι μία εκτίμηση που διάβασα στο http://www.usatoday.com/tech/news/2002/02/25/computer-waste.htm
Με άλλα λόγια ο έλεγχος και ο περιορισμός πρέπει να ξεκινήσει από τις εταρείες που αναλαμβάνουν τις ανακυκλώσεις.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο ...

o wasilias tou dasous. είπε...

kai o kosmos agron agoraziii....

pragmati poli enimerotiko to post....to thema einai...

kai tora oi armodioi ti kanoun???

[οικολογούντες] είπε...

οι αρμόδιοι..βλέπε κατασκευάστριες εταιρείες και κυβερνήσεις..
οταν το κόστος για ανακύκλωση στις ΗΠΑ είναι 35 δολάρια ανά υπολογιστή και μέσω Κίνας μόνο 2 δολάρια, οι αρμόδιοι απλά..
κάνουν τους ...κινέζους!

[οικολογούντες] είπε...

ανώνυμε...ευχαριστούμε για την ενημέρωση..ολα πολύ σωστά και ενδιαφέροντα!

KitsosMitsos είπε...

Πραγματικά επιμορφωτική η συγκεκριμένη εκπομπή στην κρατική τηλεόραση. Από τις φορές που τα χρήματα που πληρώνουμε για την ΕΡΤ πιάνουν πραγματικά τόπο. Εύγε στα παιδιά.
Όσο για το ίδιο το θέμα, είναι σαν τη νύφη που σκουπίζει "εκεί που βλέπει η πεθερά"...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!