8.12.07

Θέρμανση/Ψύξη χωρίς πετρέλαιο, χωρίς ρεύμα,χωρίς καν φυσικό αέριο...

Είναι γεγονός. Πρόκειται για το πενταώροφο κτίριο της οδού Χαρίτων 31Α, στο Παλαιό Φάληρο. Είναι το πρώτο, και μοναδικό ώς τώρα, κτίριο στην Αθήνα που δεν χρησιμοποιεί πουθενά σώματα καλοριφέρ, συσκευές αιρ κοντίσιον, σόμπες ή αερόθερμα. Οι ένοικοί του είναι πλήρως απεξαρτημένοι από το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και για τον κλιματισμό τους γενικότερα.

Δημιουργήθηκε με τη συνεργασία τριών επιστημονικών φορέων (Δημόκριτος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και της ιδιωτικής εταιρείας (Sol Εnergy).


Συνδυάζει την ηλιακή ενέργεια και την αντλία θερμότητας (ηλιογεωθερμικό σύστημα) με τα οποία έχουμε κατά καιρούς ασχοληθεί εδω...

Ηλιακοί συλλέκτες έχουν εγκατασταθεί στην ταράτσα, οι οποίοι μοιάζουν πολύ στη μορφή με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, και που θερμαίνουν νερό. Το νερό αυτό αποθηκεύεται σε δεξαμενές, στο υπόγειο και από εκεί μεταφέρεται μέσω σωλήνων, που βρίσκονται στους τοίχους και τα πατώματα, σε όλο το κτίριο.


«Η θερμότητα από τους τοίχους και το πάτωμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες στο εσωτερικό ενός χώρου. Αρκεί να υπάρχει αποτελεσματική μόνωση. Η τελευταία επιτυγχάνεται με διπλά κρύσταλλα στα τζάμια (είναι περίπου 15% ακριβότερα από τα κοινά κρύσταλλα) και με μονωτικό υλικό στην εξωτερική πλευρά των τούβλων που τοποθετείται κατά τη διάρκεια κατασκευής του κτιρίου.Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε καινούργια κτίρια ή σε κτίρια στα οποία γίνεται γενική ανακατασκευή, όχι όμως σε παλιές πολυκατοικίες. Η απόσβεση επιτυγχάνεται σε 8 χρόνια. Το κόστος εξαρτάται από το είδος του κτιρίου, τον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένο, τις ανάγκες του σε θέρμανση και τη μόνωσή του. Ωστόσο έχει υπολογιστεί ότι μια τέτοια επένδυση θα χρειαστεί περίπου 8 χρόνια για να αποσβέσει τα έξοδά της. Δεν είναι και λίγο να μη χρειάζεται κανείς ούτε ένα ευρώ για τη θέρμανσή του ολόκληρο τον χειμώνα», υπογραμμίζουν οι κατασκευαστές.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο κτίριο της οδού Χαρίτων υπάρχει και εφαρμογή ηλιογεωθερμίας εκτός από την ηλιακή θέρμανση. Η γεωθερμία βασίζεται στη σταθερή θερμοκρασία που έχει πάντα το υπέδαφος, γύρω στους 18-19 βαθμούς. Η θερμοκρασία αυτή παραμένει σταθερή τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Η λειτουργία του συστήματος μοιάζει πολύ με αυτή ενός κλασικού καλοριφέρ. Οι διαφορές είναι δύο. Δεν υπάρχουν σώματα, αλλά σωληνώσεις στα πατώματα του κτιρίου. Και το νερό που χρησιμοποιείται δεν ζεσταίνεται σε έναν καυστήρα με πετρέλαιο αλλά στο υπέδαφος. Οι σωλήνες με το νερό φτάνουν σε βάθος 10 μέτρων.

"Ωστόσο, το σύστημα αυτό είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Σε παλαιές κατοικίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στις υπό κατασκευήν πολυκατοικίες θα μπορούσε. Το υπέδαφος της Αττικής κρύβει εκπλήξεις. Αλλού είναι σκληρό και πετρώδες. Αλλού σαθρό. Υπάρχουν υπόγεια νερά και πηγάδια σε πολλές περιοχές, ειδικά σε όσες βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το κόστος για την εγκατάστασή του" υπογραμμίζουν οι κατασκευαστές.

Παρά τις επιμέρους τεχνικές δυσκολίες που έχουν ξεπεραστεί γενικά, θα έλεγα ότι ο μόνος λόγος που δεν υπάρχει ευρεία χρήση στο λεκανοπέδιο και γενικότερα το ολου συστήματος, είναι το κόστος, το οποίο είναι μάλλον απαγορευτικό για έναν απλό πολίτη που χτίζει το σπίτι του αλλά και για έναν εργολάβο που θελει να πάρει πίσω εις πολλαπλούν αυτά που επενδύει καθε φορά. .10-20 χιλιάδες το κόστος εγκατάστασης για τους συλλέκτες, σχεδόν 50 χιλιάδες σε σύνολο για την γεωθερμική αντλία, για ένα σπίτι 100 τ.μ. Ομως το κόστος συνεχώς μειώνεται.. ΄

Και επιπλέον, εδώ χρειαζεται να αποδείξει κανείς ότι νοιάζεται για το περιβάλλον, τον τόπο του και την βιώσιμη ανάπτυξη. Οχι παίρνοντας διαρκώς αποφάσεις που στηρίζονται σε κομματικά, μικροπολιτικά κριτήρια. Και αποφάσεις που δίνουν άμεση προτεραιότητα στα κέρδη και στην απόδοση του κεφαλαίου και στερούνται μακροπρόθεσμης στρατηγικής.Οχι πυροβολώντας το λιγνίτη και καθε ορυκτό καύσιμο που χρησιμοιείται ανά τον κόσμο. Ούτε πυροβολώντας το ρέψιμο της αγελάδας που στο κάτω κάτω εμείς την ταίζουμε (για δικό μας όφελος) ώστε να ρεύεται και να παράγει (παρεπιμπτόντως) μεθάνιο. Αλλά επιδοτώντας τέτοιες δράσεις, σαν το σπίτι επί της οδούν Χαρίτων, που σε βάθος χρόνου θα δώσουν κυριολεκτικά πνοή στις πόλεις μας. Ιδωμεν..[Tζεφέρης Πέτρος]

περισσότερα για τα ηλιογεωθερμικά συστήματα εδω...

περισσότερα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων εδω...


ολοκληρωμένο άρθρο στο editorial της Γ.Γ.Ε.Τ εδώ, σελ. 19-23

3 comments:

KitsosMitsos είπε...

Κάπου άκουσα για τα θερμαινόμενα πατώματα ότι έχουν καλύτερη απόδοση και μειωμένες απώλειες. Υπάρχει κάτι σχετικό;

c είπε...

Η πιο απλή και διαδεδομένη μορφή των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι οι γνωστοί σε όλους μας ηλιακοί θερμοσίφωνες , οι οποίοι απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και στη συνέχεια, τη μεταφέρουν με τη μορφή θερμότητας σε κάποιο ρευστό, όπως το νερό για παράδειγμα. Η απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας γίνεται μέσω ηλιακών συλλεκτών, σκουρόχρωμων δηλαδή επιφανειών καλά προσανατολισμένων στον ήλιο, οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με νερό και του μεταδίδουν μέρος της θερμότητας που παρέλαβαν. Το παραγόμενο ζεστό νερό χρησιμοποιείται για απλή οικιακή ή πιο σύνθετη βιομηχανική χρήση, τελευταία δε ακόμη και για τη θέρμανση και ψύξη χώρων μέσω κατάλληλων διατάξεων.

θερμοσιφωνες είπε...

Είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπεις πως σιγά σιγά η εκμετάλλευση του ήλιου στην Ελλάδα προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλα παρόμοια σπίτια.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!