28.5.08

Η ξέφρενη ανάπτυξη θα είναι το υπ’ αριθ. 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα του 21ου αιώνα

Αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3% τον χρόνο μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη της τάξεως του 3% συνεπάγεται διπλασιασμό της οικονομικής δραστηριότητας κάθε 23 έτη. Μέχρι το 2100, λοιπόν, η παγκόσμια κατανάλωση θα έχει αυξηθεί κατά 1.600%. Βάσει των εξισώσεων του καθηγητή Ρόντερικ Σμιθ, του Imperial College, αυτό συνεπάγεται ότι κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα θα έχουμε χρησιμοποιήσει τις οικονομικές πηγές του πλανήτη 16 φορές περισσότερο απ' όσες καταναλώσαμε από τη στιγμή που ο άνθρωπος κατέβηκε από τα δέντρα.

Συμπερασματικά, η οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα μπορεί να αποδειχτεί 32 φορές μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα απ' ό,τι η αύξηση του πληθυσμού.

Μέχρι το 2115 η παγκόσμια κατανάλωση θα έχει αυξηθεί κατά 3.200% και το 2138 θα έχει φτάσει το 6.400%. Δεδομένου, βέβαια, ότι οι οικονομικές πηγές δεν είναι ανεξάντλητες κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αρα πολύ νωρίτερα, θα έχει επέλθει το τέλος..

Πλήρες άρθρο: The Guardian: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-1-2008

Tο πικρό αστείο είναι οτι ολες οι κυβερνήσεις κάνουν το παν για να πετύχουν το πολύφερνο ετήσιο 3% στην ανάπτυξη. Εχουμε ελάχιστο χρόνο να το ξανασκεφτούμε. Και φυσικά δεν εξαιρείται κανείς, ούτε οι φτωχοί αλλά απληστοι και ακόρεστοι για ανάπτυξη (και ολυμπιακές φιέστες) κινέζοι... [Πέτρος Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!