20.5.08

Φωτοβολταϊκά ή διαχείριση ενέργειας στη Βουλή; απο τα δύο διαλέξτε και τα δύο....

Θα αποκτήσει τελικά φωτοβολταϊκά η Βουλή; Χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του Μεγάρου της Βουλής, συνολικής ισχύος 78,336 KW, μετά σχετική αίτηση εξαιρέσεως που είχε καταθέσει ο γεν. γραμματέας της Βουλής κ. Νικ. Στεφάνου. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη, ωστόσο, απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε διατηρητέα κτίρια...
Εάν πάντως το σχέδιο προχωρήσει, θα εγκατασταθούν στη Βουλή 192 φωτοβολταϊκές γεννήτριες ονομαστικής ισχύος 408Wp με υψηλή απόδοση ακόμη και σε χαμηλές στάθμες ηλιακής ακτινοβολίας.

Συγχαρητήρια στον κ. Δημήτρη Σιούφα και φυσικά στον κ. Νίκο Στεφάνου για την πρωτοβουλία με συμβολική και ουσιαστική περιβαλλοντική διάσταση. Αντε και στο παλαιό καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν!

Εμείς πάντως πιστοί στις προτεραιότητες που έχουμε επισημάνει από το βήμα αυτό, θα τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η πρώτη προτεραιότητα ειναι η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ο περιορισμός της ενέργειας που σπαταλάται, ένθεν και εκείθεν, χωρίς αιδώ και η οποία είναι a priori η πλέον επιθυμητή από οποιαδήποτε άλλη μορφή ανανεώσιμη η μη!

Δυστυχώς όμως αυτή η ενέργεια δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να προτιμάται η εικόνα ενός φωτοβολταϊκού με τάπητες στην ταράτσα, από το θεάρεστο πραγματικά έργο της διαχείρισης και εξοικονόμησης της ενέργειας.

Στην συνημμένη επιστολή (βλ. δημοσιευμένη επιστολή στο Ενημερωτικό ΤΕΕ )υπάρχει η καλόπιστη κριτική με αφορμή την πρωτοβουλία του φωτοβολταϊκού του Μεγάρου της Βουλής. Μακάρι να ολοκληρωθεί κι αυτό με την σημαντική πρωτοβουλία της ηγεσίας της Βουλής και παράλληλα να τοποθετηθούν και τα συστήματα "διαχείρισης της ενέργειας και πιστοποίησης" που εισηγείται ο συνάδελφος κ. Γαλιγάλης.

Καμιά κιλοβατώρα χαμένη.

[Πέτρος Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!