20.6.08

H πιο ωραία θάλασσα του κόσμου ειναι δίπλα και εσύ προτιμάς την χλωριωμένη πισίνα;

[του Τζεφέρη Πέτρου]
[by tzeferis peter]

Σε ποιόν δεν αρέσει η Πισίνα?
Να κάνεις το μπανάκι σου με την παρέα σου δίπλα στο σπίτι σου με όλα τα κομφόρ, τα ποτά και φαγητά σου, τη μουσική σου, τα παιχνίδια με το νερό για μικρούς και μεγάλους...
Ωραίες στιγμές χαλάρωσης με ενα βιβλίο στην ξαπλώστρα,
ή τα βράδυα με τα φώτα της πισίνας να αντανακλούν στούς τοίχους, με το τυρκουάζ χρώμα και το φεγγάρι!

Αλλά... όλα τα παραπάνω τα βρίσκεις λίγο πολύ και στην παραλία. Και ακόμη, οι πισίνες καταναλώνουν νερό.. Και επιδεινώνουν το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ήδη τα ελληνικά νησιά.

Στα οποία νησιά θα τις βρείτε σε κάθε παραλλαγή:
Πισίνες μικρές ή μεγάλες πισίνες ...νεοπλούτων ακριβώς λίγα μέτρα από τη θάλασσα!
Πισίνες με φρέσκο, δυσεύρετο και ακριβό πόσιμο νερό ή και με θαλασσινό..
Πισίνες με την σχετική απαιτούμενη άδεια αλλά και χωρίς αυτήν..
Πισίνες με νερό από γεωτρήσεις που επίσης δεν έχουν άδεια και έχουν οδηγήσει σε μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και υφαλμύρωση του νερού..

Το ερωτήματα που τίθενται ειναι εύλογα: "η πιο ωραία θάλασσα του κόσμου ειναι λιγα λεπτά μακρυά και εσύ προτιμάς την χλωριωμένη πισίνα; Πόσα κυβικά νερό κοστίζει η επίδειξη πλούτου; και πόση λειψυδρία;"
Θα σας απαντήσουν "μα δεν κοστίζει τίποτε, έχουμε δικό μας πηγάδι.." σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Ομως το νερό του πηγαδιού (νόμιμου ή και παράνομου) προέρχεται από τον πλησιέστερο υδροφόρο ορίζοντα τον οποίο και καταδυναστεύει. Σκεφτείτε να έχουμε να γεμίσουμε μια πισίνα 100 με 150 κυβικών μέτρων με τις συχνότατες αλλαγές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Μια μεγάλη πισίνα πίνει οσο ένα μικρό χωριό...

Εδω δεν ξεχνάμε και το καθημερινό φιλτράρισμα και τη χρήση χημικών που απαιτούνται για να διατηρούν τις πισίνες "καθαρές" αλλά όχι και αθώες.. Περισσότερα εδώ

Η πολιτεία μεταφέρει στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα πάνω από 900 χιλιάδες κυβικά νερού ετησίως. Με πλοία υδροφόρες που αφενός έχουν τεράστιο κόστος μεταφοράς (3-4 φορές μεγαλύτερο του κόστους αφαλάτωσης..) και τελικά δεν καλύπτουν την ζήτηση,οπότε η λειψυδρία αλλά και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης καλά κρατούν..

Κάποτε, οι γονείς μας σε κάθε νέα οικοδομή έφτειαχναν στέρνες για να συλλέγουν το βρόχινο νερό. Τώρα σε κάθε νέα οικοδομή κατασκευάζουν πισίνες κάνοντας ακριβώς το αντίθετο..

Λύσεις υπάρχουν όπως δείχνει η διπλανή εικόνα, με πηγή την εφημερίδα "Πολίτης" (5-11.6.2008).

Oμως καμιά λύση δεν θα δουλέψει από μόνη της αν δεν συνοδευτεί απο τη σύνεση και τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης και της άμετρης, ανόητης επιδειξιομανίας και λαϊφστάιλ...
Η ελλάδα δεν ειναι βροχερή Αγγλία για να έχει πισίνες, κήπους και γκαζόν..

Ειναι όμως η πανέμορφη ελλάδα, με τις πεντακάθαρες θάλασσες που δεν έχει ανάγκη από πισίνες με γλυκό νερό αλλά κυρίως από επάρκεια νερού.. Ο νοών, νοήτω!
[Πετρος τζεφέρης]

4 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

δυστυχως υπάρχουν σπίτια με πισίνα και στην ηπειρωτική Ελλάδα σε παραθαλάσσια χωριά με ζηλευτες ακτες και πανέμορφα άλλοτε κυανοπράσινα άλλοτε γαλάζια κι άλλοτε σκουρα μπλε ,ανάλογα με τον βυθό και με τον ουρανό,νερά της θάλασσας.
Βεβαια ,βλέπω πολλες να παραμένουν τον περισσότερο καιρο άδειες.
Σίγουρα ο εφιάλτης της λειψυδρίας που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο κοντινός καθιστά παράλογη και μόνο την επιθυμία κτισίματος πισίνας σ'ενα σπίτι κοντά σε ακτή.
Υποθέτω η μόνη λύση θα ήταν μια νομοθετική απαγόρευση.

marayia είπε...

Σε μένα δεν αρέσει η πισίνα!Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι απολαμβάνουν όταν κολυμπάνε μέσα σε νερό ανάκατο με χλώριο και πιθανά και άλλα όξινα σωματικά υγρά διάχυτα από όσους τη χρησιμοποιούν.
Αρρωστημένο λαιφ στάιλ! Αμα ζεσταίνονται τόσο και δεν έχουν τρόπο να πάνε στη θάλασσα δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν κάνουν ένα ντουσάκι με το λάστιχο στον κήπο ( λιγότερο νερό θα σπαταλήσουν! ) Ακόμα ας μπουν και κάτω απο το ντους στο μπάνιο τους οι νεοέλληνες που συνήθως βρωμάει η μασχάλη τους ιδρώτα! Δεν θα ήταν κακό!
καλησπέρα Πέτρος

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

κορίτσια συμφωνούμε..
εμένα με νευριάζει ακόμη που ένα σωρό ξενοδοχεία ανά την ελλάδα έχουν και το όνομα ΛΑ ΠΙΣΙΝ...

προτιμώ το La Piscine στο παλιό φίλμ του Alain Delon και της Romy Schneider όπου όμως κι εκεί το ίδιο ακριβώς αντιπροσώπευε η πισίνα: την διακριτική ..αδράνεια της μπουρζουαζίας, την αστική ιδεολογία της αβάσταχτης ελαφρότητας του τίποτε..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

"η πιο ωραία θάλασσα του κόσμου είναι λιγα λεπτά μακρυά και εσύ προτιμάς την χλωριωμένη πισίνα; Πόσα κυβικά νερό κοστίζει η επίδειξη πλούτου; και πόση λειψυδρία;"

ΚΑΙ δικός μου έντονος προβληματισμός

Μιλάμε για αλόγιστη και περιττή νεροσπατάλη..

Και εδώ το Κράτος...είναι και πάλι ΑΠΟΝ, διότι θα χρεώσει την έλλειψη του νερου μεθαύριο που τα αποθεματα θα λιγοστέψουν επικίνδυνα, στις πλάτες του κάθε φτωχού και ταλαίπωρου συνταξιούχου και οικογενειάρχη...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!