7.1.09

Η ενεργειακή ομηρία του φυσικού αερίου... και ο Λιγνίτης

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]
Σε "ενεργειακή ομηρία" φαίνεται ότι οδηγείται και η χώρα μας μετά την γνωστή διαμάχη και τελικά την διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από τα ξημερώματα της Τρίτης, λόγω της διένεξης της Gazprom με την Ουκρανία (Naftogaz) για την τιμολόγηση του προϊόντος. Και τα γνωστά προβλήματα του εφοδιασμού όλης σχεδόν της ΕΕ με φυσικό αέριο, που εμεις που τα παρακολουθούμε καθημερινά, ξέρουμε οτι υφίστανται κάθε χρόνο και θα συνεχίζουν να υφίστανται επισημαίνοντας την σημασία αφενός της "διαφοροποίησης των οδεύσεων" και αφετέρου της "διαφοροποίησης των πηγών" του ενεργειακού εφοδιασμού. Διαφοροποίηση που για μας σημαίνει κυρίως αξιοποίηση κι άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και κυρίως των εγχώριων ενεργειακών ορυκτών (λιγνιτών) που αποτελούν την μόνη αξιόπιστη λύση που είναι άμεσα διαθέσιμη. Αλλωστε, οι χώρες της ΕΕ με το μικρότερο πρόβλημα στην παρούσα κρίση του φυσικού αερίου ειναι η Γερμανία και η Πολωνία , δηλ. χώρες που έχουν δικές τους εναλλακτικές πηγές ενέργειας και κυρίως ενεργειακά ορυκτά.

Ειναι γνωστό πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις "ομηρίας" οταν δεν ευδοκιμήσει άμεσα η διπλωματική οδός. Πέραν φυσικά της χρήσης των αποθεμάτων των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, που είναι μόνον 20 ημερών. Και τις έξτρα προμήθειες σε LNG και τα τάνκερ υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία (κατόπιν της διακρατικής συμφωνίας) που και σημαντικό κόστος έχουν και περιορισμένη δυνατότητα επίσης.. Για όσους αναρωτιούνται για το αζέρικο αέριο που έρχεται μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, υπενθυμίζεται ότι έχουν κι αυτές μειωθεί σημαντικά (σε λιγότερο από 500 χιλιαδες κ.μ. ημερησίως από 2,5 εκ. κ.μ. που ήταν προχθές), και επίσης το τουρκικό υπ. Ενέργειας απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον ποσότητες.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, υπενθυμίζεται οτι η ζήτηση του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά ανέρχεται τις καθημερινές σε 10 εκατ. κ.μ. , εκ των οποίων τα έξι εκατ. κ.μ. καλύπτονται με ρωσικό αέριο, το οποίο διεκόπη.

Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα; Αντιμετωπίζεται με περικοπές. Περικοπές στη χρήση φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από τη βιομηχανία. Και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, όπου αντικαθιστούμε το φυσικό αέριο με μαζούτ. Ηδη η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή άρχισε να δουλεύει με μαζούτ αντί για φυσικό αέριο, με όλα τα περιβαλλοντικά ..συμπαρομαρτούντα.
Και φυσικά βάζουμε στο σύστημα περισσότερη ενέργεια από τους λιγνιτικούς σταθμούς...
Τον κακό, κάκιστο, λιγνιτάκο που είναι "μαύρος" και δεν αρέσει σε κανέναν μας..
Αλλά που ειναι δικός μας, καταδικός μας και δεν κλείνει με καμία ουκρανική η άλλη στρόφιγγα... Αλλά που τα αποθέματά του και η εξόρυξή του πρέπει να τύχουν της αντίστοιχης προσοχής μας, διαφορετικά τα αναδεικνυόμενα προβλήματα (όπως τωρα με την εξόρυξη στη Μελίτη όπου η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά) αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος εξόρυξης, θα οδηγήσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.
Δυστυχώς το "κάρβουνο" δεν μπορεί ακόμη να απενταχθεί πλήρως απο το ενεργειακό μας μίγμα, όσο κι αν αυτό αποτελεί ουσιαστικό, θεμιτό αλλά και απαραίτητο στόχο για την ενεργειακή και περιβαλλοντική μας χειραφέτηση.

Μπορεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) να μην είναι μόνο ένα αέριο μέσα στα ..αεριούχα ποτά όπως (ίσως όχι ευφυώς) ειπώθηκε αλλά και ο Νείλος δεν είναι μόνο ένα ποτάμι στην Αίγυπτο ("Denial (De-Nile) Ain’t Just a River in Egypt"), όπως ευφυώς αυτή τη φορά ειπώθηκε στο γνωστό λογοπαίγνιο από τον Mark Twain. H άρνηση (De-Nile =Denial) της πραγματικότητας και η αντικατάστασή της με θεωρητικά ευχολόγια που αφορούν το πασπαρτού ευδόκιμο ενεργειακό μας μέλλον, δυστυχώς δεν λύνουν προβλήματα που ζητούν άμεσα λύση.

Οχι αλλο κάρβουνο λοιπόν. Οχι άλλο κάρβουνο, μέσα στα μάτια μας...
Ο νοών νοείτο..

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Στο δασος της Βουλώνης και ο μικρος σνουπυ is hopping up and down ψαχνοντας για εναλλακτικες πηγες ενέργειας.
Χρησιμοποιουσε μεχρι τώρα φυσικο αεριο αλλα επειδή είναι περήφανος και δεν φιλάει (τυχαιες) κατουρημένες ποδιες του το κόψανε τα μεγάλα κεφάλια...
Σε πρώτη φαση εχει ενα γλυφιτζουρι ανεμόμυλο και το φυσαει πριν το γλυψει αλλα δε βλέπει φως ή οποιαδήποτε μορφή ενέργειας for that matter..μόνο θόρυβος και φωνές και πολύ γκρίνια..
Υστερα φόρεσε μαυρα ρουχα και κασκετάκι να μαζεψει ήλιο και περπατουσε χτυπώντας το ταμπουρλο του χαρουμενος κάνοντας πρόβα για να παιξει το αρκουδακι της duracell στη διαφήμιση να βγαλει κανενα φραγκο! αλλα οταν επιασε βροχή σταδιακα κοκάλωσε όπως το αρκουδακι με την κλασσική μπλε μπαταρία. Πάλι τζίφος..

Ελάτε φίλοι της Bo !Χορέψτε μαζί μου να δώσουμε ενέργεια στο σνουπυ!
Μπραβο φιλοι της Βο!Ta καταφέραμε!

Συνεχίζει τη βόλτα του το χαρούμενο σκυλάκι,λοιπον αγωνιόντας να βρει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας.Σταματάει στα βραχια και αρχιζει να σκάβει μήοως βρει λιγνίτη ..τσουκουτσουκου τσουκουτσουκου αλλα ματαια...απλώς εσπασε τα νυχια του και ειχε κανει και μανικιουρ χθες...

Απελπισμένο πλεον το σνουπάκι αραζει στη ριζα ενος δεντρου.
Και τοτε snif snif snif snif snif snif...το μουσουδι κουνιεται πανω κατω πανω κατω..

Ενέργεια, ενέργεια, πού είσαι ενέργεια???

Unknown είπε...

Οι επιλογές του ελληνικού ΥΠΑΝ (όχι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιλογές είναι καλύτερες, αλλά το θέμα είναι η δική μας ηλιθιότητα, όχι των άλλων) είναι τραγικές. Τη στιγμή που είναι παγκοσμίως επιστημονικά παραδεκτό πως η βιωσιμότητα απαιτεί ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και ανεξαρτητοποίηση των τοπικών κοινωνιών (ακόμα και σε κρατικό επίπεδο) από απομακρυσμένες πηγές ενέργειας και υλικών, στη σύγχρονη πραγματικότητα επελέγη η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από απομακρυσμένες πηγές ενέργειας και η επένδυση σε αυτές, με μόνο γνώμονα τα οικονομικοπολιτικά παιγνίδια και όχι τη βιωσιμότητα, η οποία μέσα σε πολύ μικρό χρονικά διάστημα αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά στην πράξη πλήττεται.
Και όλα αυτά, ενώ οι επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν για την βελτίωση των τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε τοπικό, για την δημιουργία τοπικών μονάδων βιόμαζας κοκ, ώστε και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα (πρωταρχική «εθνική» και «ευρωπαϊκή» προτεραιότητα με βάση την ανακοινωθείσα πολιτική της ΕΕ) αλλά και να ισχυροποιηθεί η τοπική και εθνική οικονομία, αναπτύσσοντας σε τοπικό επίπεδο θέσεις εργασίας εντός της Ελλάδος και κινώντας την εγχώρια οικονομία και αγορά.
Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί το ΥΠΑΝ κάνει τέτοιες εγκληματικές επιλογές και μάλιστα ενάντιες στην ανακοινωθείσα ευρωπαϊκή πολιτική;

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

φίλτατε Darthiir δεν ανήκω σε κανένα υπουργείο και σε καμμια κυβερνηση (δυστυχως:-).
Nομίζω πως όσα λές σαφως μεν είναι ορθά απο επιστημονικής απόψεως,όμως δείχνεις να αντιπαρέρεχεσαι το δεδομένο ότι τα υπουργεία του καθε τομέα προσπαθουν για το καλύτερο δυνατο του τομέα τους ,παντα ομως σε συνάρτηση με το γενικότερο πρόγραμμα της καθε κυβερνησης.Και η εξωτερική πολιτικη ειναι απο τα σημαντικότερα εαν οχι το πλεον σημαντικο για να μπορει να εχει ενα κρατος τις βελτιστες σχεσεις με τα υπόλοιπα κρατη του κοσμου και ως εκ τουτου ικανες προυποθέσεις να προωθήσει την εσωτερική του αναπτυξη και ευημερία.
Εκτιμώ τις επιστημονικες σου γνωσεις,όμως ως γιατρος που τον ενδιαφερει συγκεκριμένα τί ωφέλεια και τί παρενεργειες,τί ενδειξεις και αντενδειξεις εχει ενα φαρμακο μ'ενδιαφερει επι του πρακτέου πώς μπορουμε να εχουμε περισσότερη ενέργεια ολοι οι ανθρωπο στη γη μέσα σ'ενα κόσμο που η συνύπαρξη και η αλληλεπιδραση των κρατων μεταξυ τους είναι το νουμερο ενα προβλημα που πρεπει να λύσουμε για να επιβιώσει και ν'αναπτυχθει περεταίρω ο πολιτισμος μας και η γη .

KitsosMitsos είπε...

Ως πότε θα επιλέξουμε επιτέλους ανανεώσιμες πηγές που τις έχουμε πληθώρα σ'αυτή τη χώρα; Για να μην εξαρτώμαστε από κανέναν...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Αν ήταν τόσο απλό θα είχε ήδη γίνει.
Παρε αγαπητέ μου καμία τοπική εφημερίδα πχ. τη ΛΑΚΩΝΙΑ SOS για να δεις πώς αντιμετωπίζονται οι ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες..
Σαν μαστιγες, σαν δαίμονες, σαν κατεπέλτες..που ξυρίζουν δάση και κορυφογραμμές, ειδικά οι ανεμογεννήτριες..
Και μετά τα ξαναλέμε..

Unknown είπε...

Για την όποια εξωτερική πολιτική θίγουμε την βιωσιμότητα της χώρας μας και δεσμεύουμε τους πολίτες της και εν τέλει τους απομακρύνουμε από ένα σωστά δομημένο σύστημα; Μια αιωνιότητα η Ελλάδα αγόταν και φερόταν από τα συμφέροντα των άλλων κρατών θίγοντας και καταπατώντας τα δικά της. Οι ωφέλειες απ’ όσα αναφέρω φυσικά και αναγνωρισμένα θα ήταν τεράστιες, απλά οι πολιτικές αυτές μένουν στα χαρτιά της ΕΕ γιατί κανείς δεν έχει τη διάθεση να τις υιοθετήσει λόγω πολιτικού και άλλων συμφεροντολογικών κοστολογίων. Παρότι αναγνωρισμένα και αποδειγμένα η ΕΕ πιστεύει πως οι πολιτικές που αναφέρω έχουν τα αποτελέσματα που επιζητάς και όχι οι πολιτικές που εφαρμόζονται (μια μικρή έρευνα στα site της ευρωπαϊκής ένωσης θα σε πείσει), εγώ βέβαια δε θα υποστηρίξω ποτέ το «άφθονο» της παροχής, αλλά μόνο το ορθολογιστικό μοντέλο της κατανάλωσης. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις η τακτική είναι η ίδια.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!