22.2.09

Οχι σε όλα! Οχι και στο Φ/Β Μεγαλόπολης!

To φωτοβολταϊκό (Φ/Β) Πάρκο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, θα είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Φιλοδοξεί να καλύψει πάνω απο το 40% της ηλεκτρικής κατανάλωσης των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας και θα εγκατασταθεί, σε έκταση 2100 στρεμμάτων, 400 μέτρα απο τα όρια του σχεδίου πόλης, εντός του ΛΚΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης)στην περιοχή απόθεσης αγόνων εδαφών, δηλ. μια περιοχή που ούτως ή αλλως χρήζει περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Στην ουσία αποτελεί μια μορφή αποκατάστασης του ορυχείου και απόδοσης σε άλλη χρήση.
Το βασικό υλικό των Φ/Β Πλαισίων θα είναι κατασκευασμένο από πυρίτιο, που θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλούμενο, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ανακυκλώσει πλήρως τα Φ/Β Πλαίσια μετά τα περίπου 25 χρόνια ζωής. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις Φ/Β Πάρκων δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα να προκαλούν όχληση από ανακλάσεις φωτός και δεν επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το μικροκλίμα της περιοχής.

Δυστυχώς για την τύχη κι αυτής της επένδυσης, ύψους πάνω από 200 εκατ. ευρω, όπως και σχεδόν για ολες τις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας, θα κληθεί να αποφασίσει το ΣτΕ. Διότι, όπως επικαλείται η αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων στο ΣτΕ, το πάρκο θα αυξήσει ενδεχομένως τη θερμοκρασία, διότι θα επιφέρει ζημία στην πανίδα και στα θηράματα, θα μειώσει αισθητικά και περιβαλλοντικά το τοπίο (της απόθεσης των αγόνων?), θα δημιουργήσει προβλήματα σε διερχόμενους οδηγούς κλπ. Ερωτήματα και ισχυρισμοί που είτε αποτελούν ζητήματα που μόνο επιστήμονες και τεχνοκράτες μπορούν να απαντήσουν είτε αποτελούν γενικούς αφορισμούς που δεν έχουν πρακτική αξία.

Ωστόσο, ακόμη κι αν τα κάνει ολα αυτά, θα έπρεπε κάποτε να γίνει αντιληπτό αυτό που τονίζουμε διαρκώς: η ανάπτυξη έχει τίμημα και καλούμαστε να επιλέξουμε με υπευθυνότητα ποιό τίμημα προτιμούμε..

Κάπου αλλού το έχουν ήδη αποφασίσει αυτό. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, στην κωμόπολη Σάντα Kαλόμα ντε Γραμενέτ έξω από τη Bαρκελώνη, η δημοτική αρχή της πόλης αναζητώντας απεγνωσμένα έκταση για να στήσει Φ/Β πάρκο, εισηγήθηκε την εγκατάσταση του στο τοπικό νεκροταφείο, κάτι που εγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές αντιδράσεις. Eτσι, 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία στήθηκαν στα μνήματα με τρόπο που να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου και το «ηλιακό νεκροταφείο» παρέχει ενέργεια πλέον για τις ανάγκες 60 νοικοκυριών ενώ περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 62 τόνους τον χρόνο.

Δεν ξέρω αν το Φ/Β Πάρκο Μεγαλόπολης αποτελεί την απάντηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην μεγάλη πρόκληση για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική αποχή (για τον Ν. Αρκαδίας).
Ξέρω όμως ότι η μετάβαση προς τη βιώσιμη κοινωνία περνάει μέσα απο τις ΑΠΕ. Οχι σαν πανάκεια ή σαν πασπαρτού λύση, εφόσον και αδυναμίες έχουν και περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούν. Αλλά σαν τη βέλτιστη λύση που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε.

Ας περιμένουμε λοιπόν το ΣτΕ για μια ακόμη φορά να εκδικάσει τις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν υποβληθεί! Hic rhodus, hic saltus!

[πέτρος τζεφέρης] [petros tzeferis]

3 comments:

Unknown είπε...

Συνηθισμένα πράγματα πιστεύω...
Ο καθένας με το μακρύ του και το κοντό του!

Μπαζδάνης Γιώργος είπε...

Eτσι, 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία στήθηκαν στα μνήματα με τρόπο που να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου και το «ηλιακό νεκροταφείο»

Δεν διαφωνώ, αλλά για καλό σας μην αναφέρετε τέτοιες απαγορευμένες λέξεις αν δεν θέλετε να μπλέξετε με την εκκλησία!!!!!!

KitsosMitsos είπε...

Ανεκδιήγητοι. Απλώς ανεκδιήγητοι και αναχρονιστικοί ως εκεί που δεν παίρνει!!!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!