1.3.09

Ποιό ειναι το πραγματικό πρόσωπο της Κίνας;

Κάθε χρόνο μόνο στην Κίνα χάνονται περίπου 4500-5000 εργάτες μέσα στα ανθρακωρυχεία, πολλοί από αυτούς αβοήθητοι, παγιδευμένοι στις στοές των ορυχείων μετά από ατύχημα που συχνά συνοδεύεται από έκρηξη. Και όλα αυτά για να βασιλεύει ο king coal και το αθάνατο καταναλωτικό μας πρότυπο! Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας αντλεί το 70% της ενέργειας που καταναλίσκει από τον άνθρακα που εξορύσσεται από τα ορυχεία, και πολλά ορυχεία προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση και να εκμεταλλευθούν τις αυξημένες τιμές του.
Η Κίνα συνέστησε ομάδες επίβλεψης των ανθρακωρύχων σε ένα ακόμη μέτρο που ελήφθη για την βελτίωση των συνθηκών στην βιομηχανία και την μείωση των ατυχημάτων στην πιο επικίνδυνη βιομηχανία ορυχείων στον κόσμο. Περίπου 100.000 "πεπειραμένοι" ανθρακωρύχοι έγιναν επόπτες ασφαλείας δημιουργώντας την δική τους πολυπληθή επιθεώρηση μεταλλείων και ασφάλειας των ορυχείων.

Οι επόπτες αυτοί επιβλέπουν περίπου 1 εκατ. ανθρακωρύχους στα 28.000 κινεζικά ορυχεία. Κάνουν καθημερινούς ελέγχους ασφαλείας, εκπαιδεύουν τους νέους ανθρακωρύχους και έχουν την εξουσιοδότηση να προχωρούν στην εκκένωση οποιουδήποτε ορυχείου αν κρίνουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.

Εντούτοις, οι προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας στους χώρους εργασίας αποδείχθηκαν κατά γενική οµολογία ατελέσφορες, µε την Κίνα να συνεχίζει να συγκεντρώνει το µεγαλύτερο διεθνώς δείκτη ατυχηµάτων στα ορυχεία παρά τις επίσηµες εξαγγελίες για το κλείσιµο παλαιών µονάδων και την συγχώνευση πολλών άλλων µε σκοπό την καλύτερη εποπτεία τους.
Και τα πολύνεκρα θανατηφόρα δυστυχήματα καλά κρατούν…

Από την αλλη, ολοκληρώθηκε στις 01.03.09, με μια ελεγχόμενη προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριού, η πρώτη αποστολή της Κίνας στη σελήνη, με το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, Chang'e-I. Το Chang'e-Ι αποτελεί σταθμό στο μακροχρόνιο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας με την φιλοδοξία να κατασκευαστεί τελικά μόνιμη σεληνιακή βάση ως το 2020.

Η Κίνα σχεδιάζει δύο ακόμη αποστολές στο φεγγάρι: θα ακολουθήσει μια σεληνάκατος το 2012 και ένας τρίτος δορυφόρος το 2017, που θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα από πετρώματα της Σελήνης (Ηλιο-3 κλπ), ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει και επανδρωμένο διαστημικό όχημα στη Σελήνη.

Το κόστος του προγράμματος της Κίνας εχει ξεπεράσει τα 1,4 δισ. γιουάν (187 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από το 2004 που εγκρίθηκε η έρευνα.

Πόσο κοστίζουν άραγε οι 5000 ψυχές το χρόνο;

Ποιό ειναι το πραγματικό πρόσωπο της μεγαλύτερης πληθυσμιακά χώρας του κόσμου;

Το πρώτο ή το δεύτερο; Και τα δύο ή κανένα από τα δύο;

Νοιάζεται κανείς;

[Πέτρος Τζεφέρης] [Petros Tzeferis]

2 comments:

AndreasVr είπε...

Οι λίγοι ζουν εις βάρος των πολλών..

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

ωραίο πρόσωπο...
αλλά βρε παιδί μου τόσο παλιό οσο και ο άνθρωπος..
δεν θα προκόψει ποτέ αυτό το είδος,
πρέπει να το πάρουμε απόφαση;

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!