Marmomac 2024: Στρατηγικές Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Ελληνικό Μάρμαρο
-
Της κ. Ειρήνης Παπαγιαννούλη | Διεύθυντρια Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της
εταιρείας Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε., μέλος Δ.Σ. του διεθνούς
οργανισμού Natura...
8 comments:
Έχω την αίσθηση τελικά πως η οριστική λύση στο ενεγειακό πρόβλημα του πλανήτη είναι η χρήση στοιχείων και ιδιοτήτων της φύσης χωρις αρχη και τελος όπως ο ήλιος κι ο άνεμος.
Σίγουρα είναι απαραίτητη η τεχνογνωσία μετατροπης τους σ'ολες τις απαραίτητες για τη ζωή μας μορφες ενεργειας(κινητική,θερμκή κλπ)όμως η ραγδαια εξέλιξη της επιστήμης δε μου αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσω τη σύντομη κατάκτησή της.
Μια καίρια,βέβαια,προυπόθεση επιτυχίας του εγχειρήματος είναι μια βασική αρχή που πρεσβευει κι αυτο εδω το μπλογκ.Το μέτρο στη χρήση των αγαθων της ζωης μας ωστε να τους αναγνωρίσουμε και την πολύτιμη αξία που εχουν .Την εξάλλειψη της ασυδοσίας για να δώσουμε στον εαυτο μας και τη ζωή μας το ήθος και την ποιοτητα που μας αξίζει.
Μαλλον είναι υπερβολικό να περιμένουμε απλά απ'τον καθένα μόνο του να ξεκινήσει να χρησιμοποιει την ενεργεια με σύνεαη.
Πιο σωστη μου φαίνεται η θεσμοθέτηση νόμων απο παγκόσμιες εστίες οπως η Ε.Ε και οι ΗΠΑ ,η Κινα και η Ρωσσία.
Θα μπορουσε για παραδειγμα αφου επιτευχθει η δημιουργία ενος ευχρηστου αυτοκινητου που θα χρησιμοποιει ως πηγη ενεργειας κυριως την ηλιακη,εχοντας εναλλακτικα την δυνατοτητα χρησης βενζινης σε εκτακτη αναγκη ,να υποχρεωθουν οι εταιριες να παραγουν μονο φωτοκινητα αυτοκινητα και οι πολίτες να αγοραζουν μονο τετοια και σιγα σιγα να επιτρεπεται αποκλειστικα σε τετοια οχήματα η κυκλοφορια.
Η ζημια των εταιριων απο την αντικατασταση μεσων παραγωγης των αυτοκινητων θα αντισταθμιστει αρχικα με καποια επιδότηση και στη συνεχεια απο την αγορα των νεων μοντελων αφου ολοι οι ανθρωποι που αλλαζουν κατα μεσο ορο καθε 5ετια αυτοκινητο θα αγορασουν ηλιακά αυτοκίνητα.
Υπάρχει τρόπος να σωθει η γη και το ανθρώπινο είδος.Να ξεπεράσουμε τον ατομισμό μας και να νοιαστουμε πρακτικά ο ένας για τον άλλο.
Για να παραφρασω καποιον διάσημο γαλλο :
Soyez realistes.Croyez l'impossible(en apparence)!
Να είστε ρεαλιστες.Πιστέψτε στο(φαινομενικά)αδύνατο.
Και με πόση πετρελαϊκή ενέργεια που ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, θα γίνουν όλες αυτές οι πανάκριβες συσκευές;
Και μήπως έχετε ακούσει για τη μηδαμινή απόδοσή τους, την παγίδα του υπερσυγκεντρωτισμού στα αστικά κέντρα, την παρεμπόδιση αναδάσωσης των ερήμων κοκ;
θα χρησιμοποιηθει το οσο πετρελαιο υπάρχει ακομα ακριβως για να κατασκευαστουν μηχανές που θα λειτουργουν με ενεργεια αλλης μορφης.
Η απεξάρτηση μας απο το πετρέλαιο απαιτει την χρήση του σε πρωτη φαση.
Ο μόνος τρόπος εξέλιξης είναι η προσπάθεια.
Ό άνθρωπος κατάφερε ολα τα μεγαλειώδη επιτευγματα που χαιρόμαστε ακριβως επειδή προσπάθησε με πίστη στην αγάπη του Θεου,στη ζωή,στον εαυτο του.
croyez a l'impossible!
Αισιόδοξη να παραμείνεις, αλλά με σαφή γνώση ότι οι εταιρείες (ΚΑΙ πετρελαϊκές) ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ το υψηλότατο κόστος αποθήκευσης της ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ για εμάς, τα 7 προγραμμένα δις, ενέργειας (εκτός αν παρακούσουμε και τους αφήσουμε μόνους με την ενεργοβόρα, καταρρέουσα γραφειοκρατία τους):
BASIC IDEAS ABOUT ELECTRIC POWER SUPPLY: CAN WE SURVIVE ON WIND, SOLAR AND MARINE POWER?
An email from Prof. Cliff Ollier [cliffol@cyllene.uwa.edu.au], School of Earth and Geographical Sciences, University of Western Australia
...
Energy storage. Renewable energy like wind or solar is not produced when needed, so storage is needed, and this is expensive. All the promoters of renewable energy ignore the need for storage.
What is needed is a large-scale, efficient, low-cost technology that can store huge amounts of electrical energy for weeks or months. No suitable technology exists or has even been contemplated. Hydro-pumped storage is the best we have. It is expensive - at least $1500 /kW – and requires two very large storage lakes not far from each other and with one lake something like 700 m higher than the other. The losses are 25%. The cost, the losses, and the difficulty of finding a suitable site are insuperable barriers to large-scale adoption of hydro-pumped storage.
So people who tell us that it is possible to run modern power systems from wind power, solar power and marine energy are not telling the truth.
Φυσικά συμφωνούμε με τον καθηγητή Cliff Ollier τον οποίο θυμάμαι πριν παει στην Αυστραλία απο την περίοδο που ήταν στο Bristol University. Αλλα και με τον Ian Plimer που είναι στο University of Adelaide (ήρθε πρόπερσι στη μήλο κι έκαμε ένα βιβλίο για την γεωλογία της) και που λίγο πολύ έχουν τις ίδιες απόψεις, όπως κι εγώ.
ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση ενέργειας δεν είναι εφαρμόσιμη. Η αποθήκευση της ενέργειας έχει κόστος και οι αναστρέψιμοι αντλησιοταμιευτήρες νερού (Hydro-pumped storage) είναι και ακριβοί και έχουν σημαντικές απώλειες.
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Φ/Β πανέλλων πυριτίου.
Και όλα τα άλλα που κατακαιρούς έχουμε γράψει για την ενέργεια βάσης και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΑΠΕ.
Απο την άλλη και το όραμα αν δεν υπάρχει δεν παμε πουθενά.
Το όραμα της συλλογικότητας και της κοινωνίας των ενεργών πολιτών που μπορει να βοηθήσει στην επίλυση του ενεργειακού και των μεγάλων προβλημάτων του τόπου.
Δεν θελουμε κοινωνίες θεατών ούτε δικαστών, αλλά οινωνίες ενεργών πολιτών. Με λογισμό και μ'όνειρο που γράφει και ο ποιητής.
Αυτα τονίζει και η Ευτυχία σε κάθε ευκαιρία απά τούτο δω το βημα..
το οτι δεν υπάρχει ο τροπος σήμερα σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει οτι δεν θα υπάρξει αυριο.
Εγω,η ασχετη με το αντικείμενο,δεν θα τον ανακαλύψω βεβαια.Μπορω,ομως,να καταναλώνω ενεργεια με σύνεση,μέτρο και σεβασμο στον εαυτο μου και τους συνανθρώπους μου ωστε να επιβιώσουμε ολοι μεχρι να βρεθει ο εναλλακτικος τροπος.
Δεν εχω καταλάβει,ακριβως,εσύ τί προτείνεις καλέ μου .
ανωνυμε φιλε
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!