27.10.09

Μεταλλευτική περιήγηση...στο παλαιότερο αλατωρυχείο του κόσμου!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by peter Tzeferis]

Αν πάτε στο Ζάλτσμπουργκ τα Χριστούγεννα, δείτε και το παλαιότερο αλατωρυχείο στον κόσμο! Το συγκεκριμένο αλατωρυχείο βρίσκεται σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας και λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Πρόκειται για το αλατωρυχείο στο Hallstatt της Αυστρίας, ενα αλατωρυχείο, προσβάσιμο στο κοινό, που υφίσταται παρακαλώ από το 6000 πΧ!

Το Χάλστατ βρίσκεται στην περιοχή Salzkammergut της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο στην ομώνυμη λίμνη (Hallstattersee). Στην περιοχή αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο "πολιτισμός του Χάλστατ".
Το Χάλστατ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα καθώς και τη δυνατότητα για χειμερινά σπορ.

Ομως ίσως πιο εντυπωσιακό απ' ολα είναι η μεταλλευτική περιήγηση στο αλατωρυχείο.


Κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ανακαλύψτε πώς δημιουργήθηκε και πώς εξορύσσεται το ορυκτό αλάτι, πηγή πλούτου εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη από τη 2η π.Χ., τα αλατωρυχεία αποτέλεσαν τη βάση για την οικονομική άνθηση της περιοχής. Οταν οι σύγχρονοι αλατωρύχοι δεν βγάζουν το φημισμένο ροζ αλάτι της περιοχής, το ορυχείο είναι πόλος επίσκεψης των τουριστών.

Μπείτε τρία χιλιόμετρα μέσα στην καρδιά του βουνού, μάθετε και δείτε τον «άνθρωπο που βρέθηκε μέσα στο αλάτι» το 1734. Πρόκειται για το πλήρως διατηρημένο σώμα ενός αλατωρύχου που χρονολογείται στο 300 πΧ και ονομάστηκε "ο άνθρωπος του αλατιού"

Ζήστε αυτό που στην ελλάδα είναι λίγο πολύ άγνωστο, την μεταλλευτική περιήγηση...


Είναι μάλιστα τέτοιος ο ανταγωνισμός που σε πολλά μέρη της κεντρικής ευρώπης, η μεταλλευτική περιήγηση των αλατωρυχείων είναι αρκετά συνηθισμένη..

Αν ταξιδέψετε στην Πολωνία (Κρακοβία), περιοχή της Βιελίτσκα, 15 χλμ. από την Κρακοβία, μπορείτε να επισκεφτείτε το αλατωρυχείο της, που ισχυρίζονται επίσης οτι πρόκειται για παλαιότερο τόπο εξόρυξης ορυκτού άλατος στην Ευρώπη.

Στο αλατωρυχείο/μουσείο που έχουν διαμορφώσει εκεί κατεβαίνετε με τον ανελκυστήρα σε βάθος 135 μέτρα κάτω από τη γη , διανύετε 2,5 χιλιόμετρα και βλέπετε μόνο το 2% του συνολικού ορυχείου. Σμιλεμένα αγάλματα, αναπαραστάσεις από τη ζωή των εργατών, λίμνες, πάνω από 40 εκκλησίες και βέβαια ο μεγαλύτερος υπόγειος ναός του κόσμου προς τιμήν του St Κinga. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από αλάτι και έγιναν από τους ανθρώπους που δούλευαν εδώ.

[πέτρος τζεφέρης]

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ διαδικτυακά το Hallstatt Salt Mine στο http://www.salzwelten.at/.

Δειτε περισσότερα για το Wieliczka Salt Mine στο ΕΔΩ

1 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Πολύ καλή εμπειρία, όντως!
Και αρκετά διασκεδαστική μπορώ να πω.
Καλημέρα

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!